Дневни аваз: Амандман посланика у Парламенту БиХ Мирјане Малић усвојен на предложени Закон о забрани дискриминације спријечит ће власнике предузећа да се према упосленицима понашају као да су њихово приватно власништво.

Заблуда у јавности

Малић наводи да је постојала заблуда у јавности да овај закон омогућава склапање истосполних бракова и пружа им могућност да усвајају дјецу, те да су инструкције Међурелигијског вијећа у овом случају биле погрешне. – Ово питање се свугдје у свијету рјешава или посебним, или породичним законом. Због тога смо у нашем закону о забрани дискриминације навели да ова питања регулира породични закон – закључује Малић.

Ако неко од власника или шефова у приватним предузећима то ипак покуша, радници ће имати могућност да се жале омбудсменима, али и да послодавце туже надлежним судовима. Уколико надлежни органи утврде да је прекршен Закон о забрани дискриминације, радник би у сваком случају добио парницу.

– Законом је забрањена могућност дискриминације по основу спола, расе, вјере, старости или било чега другог. Осим тога, амандманом на овај закон спријечен је мобинг, сексуално злостављање упосленика у јавном и приватном сектору – појашњава нам Малић.

Прописане су казне прекршиоцима. Појединац који обавља самосталну дјелатност, износом од 1.000 до 5.000 КМ, правно лице под чијим је надзором Закон прекршен од 2.000 до 10.000 КМ, јавна корпорација, комора, јавно предузеће, агенција и друго правно лице, као и институција с јавним овлаштењима од 2.000 до 10.000 КМ, управна организација или јавно предузеће од 2.000 до 8.000 КМ.

Одговорна особа у државној институцији и тијелу, ентитету, кантону, опћини и институцији Брчко Дистрикта БиХ бит ће кажњена од 1.000 до 5.000 КМ.