Ослобођење: "Управо сам обавијештен да је Босна и Херцеговина испунила увјете за склапање аранжмана с Међународним монетарним фондом", казао је федерални премијер Мустафа Мујезиновић током јучерашње сједнице Представничког дома Парламента ФБиХ.

Сходно томе, сједница гувернера ММФ-а бит ће одржана највјероватније 8. или 9. јула, додао је Мујезиновић, којем је предсједавајући Сафет Софтић дао ријеч како би саопћио ову информацију.

Кредити упосленицима Развојне банке

"На основу којег члана Закона о банкама је Развојна банка ФБиХ додијелила стамбене кредите за 72 своја упосленика, за што су утрошена 2,4 милиона КМ и шта ћете тим поводом као предсједник Скупштине РБ-а подузети", питала је премијера Мустафу Мујезиновића посланица ДНЗ-а Хафеза Сабљаковић.

Нермин Никшић из СДП-а упитао је премијера на који начин је вршена селекције оних којима је директор РБ-а Рамиз Џаферовић додијелио донације у износу 273.000 КМ, међу којима су МЗ Пуховац, Клуб лијечених алкохоличара, Удруга Опстанак села… Изравне одговоре нису добили.

Обећање ЕЦ-а

Претходно је Мујезиновић посланицима казао да БиХ и њени ентитети тренутно немају бољег излаза из ситуације узроковане падом прихода у буџетима и високом јавном потрошњом него да потпишу споразум с ММФ-ом о станд бy аранжману. Извјештај о току преговора са ММФ-ом Мујезиновић је поднио у оквиру тачке која је у дневни ред уврштена на приједлог Клуба посланика СДП-а.

– Разговарао сам са представником Европске комисије. Чим закључимо споразум, ЕЦ је обећала грант од 40 милиона еура за развој малог и средњег подузетништва, нагласио је Мујезиновић.

Упркос жустрој расправи, по хитном поступку усвојен је приједлог закона о осигурању средстава за редовно снабдијевање природним гасом у ФБиХ. Ако га потврди Дом народа, закон ће легализирати таксу за ратни дуг коју потрошачи у ФБиХ по одлуци Владе плаћају од 1. јануара. Но, примјена ће му почети кад се идентичан усвоји у РС-у, гдје таксе још нема.

Посланици су негодовали што потрошачи у ФБиХ плаћају таксу за дуг од 104 милиона долара руском испоручиоцу, а да није утврђено колико износи дуг ФБиХ, односно РС-а.Дуг за гас- Сервирате нам закон да није познато да ли је постигнут споразум колико од укупног дуга отпада на ФБиХ, док истовремено фирме из Руске Федерације имају дуг према нашим предузећима који је на мртвој тачки. Сад ће потрошачи платити неспособност оних који ово нису ријешили, казао је Анте Чолак.

Ресорни министар Десница Радивојевић рекао је да ће таксом од пет долара на хиљаду кубика плина бити осигуран новац за ратни дуг и за интервентно снабдијевање потрошача у случају нове гасне кризе. На упит Хафезе Сабљаковић о томе колико ће ово коштати кућне буџете грађана, министар није имао одговор. Радивојевић није одговорио ни на питање може ли се таксом исплатити дуг, јер такву анализу није имао.