Ослобођење: Порезна управа Федерације БиХ у свим кантонима овога ентитета организира бесплатне семинаре за привреднике како би их едуцирала о примјени нових законских рјешења из области пореске политике.

Према ријечима директора Пореске управе Мидхата Арифовића, привредницима се настоји помоћи да се што боље припреме за примјену комплексних законских рјешења као што су Закон о порезу на доходак, Закон о доприносима, те техничка припрема за издавање пореских картица.

Говорећи о пореским картицама, Арифовић је истакао како је Порезна управа настојећи да модернизира и олакша пословање са привредницима омогућила електронско слање захтјева за издавање пореских картица, али то се односи само на фирме које имају више од 10 упослених.

"Од 1. јула ћемо почети примати захтјеве како бисмо већ 1. септембра почели са издавањем пореских картица", казао је Арифовић.

Он је казао да су семинари које организира Пореска управа уједно прилика да порезни обвезници и послодавци науче које порезне обавезе морају платити, на који начин и ко треба да их плаћа, те по којој основи и у којем износу.

Ипак, према његовим ријечима, највећи посао који очекује Пореску управу у наредном периоду јесте примјена пореза на доходак по пријавама пореских обвезника гдје се очекује да ће се до фебруара наредне године, до када је рок за обрачун, јавити велики број пореских обвезника који имају олакшице.

"Биће тешко све то ускладити јер ћемо вјероватно морати вршити поврат пореза обвезницима који имају олакшице, посебно у случајевима када се ради о малим сумама које су за нас скоро безначајне, а за обвезнике су велике", рекао је Арифовић.

Он је казао да је додатни проблем то што Закон о порезу на доходак није јасно прецизирао начин поврата средстава, међутим, и тај проблем би требао бити брзо ријешен јер Министарство финансија ФБиХ ради на припреми подзаконског акта који ће ријешити овај проблем.