Независне новине: Вијеће министара БиХ утврдило је јучер Приједлог измјена Закона о плаћама, којим се основица за обрачун плаће смањује са садашњих 535 КМ на 498.

Измјенама ће плаће бити снижене у распону од 40 до 400 КМ, усвојеним приједлогом се и накнаде за топли оброк смањују, са 11,70 КМ на осам конвертибилних марака за сваки дан проведен на раду. Предложеним измјенама планирана је уштеда од око 40 милиона КМ.

"Овим сетом мјера бит ће смањена примања дужносника, државних службеника и запосленика на државном нивоу. Тако ће на државном нивоу бити остварене договорене уштеде од 40 милиона КМ на годишњем нивоу у складу с испуњавањем захтјева који је Међународни монетарни фонд (ММФ) поставио за закључивање стендбај аранжмана за период 2009-2012. Од планираних уштеда, смањењем основице осигурат ће се уштеде од 17,5 милиона КМ, а топлог оброка око 10 милиона КМ", саопштено је након сједнице Вијећа министара БиХ.

Како се додаје, усвојеним приједлогом створени су услови за смањење регреса.

Прихваћеним измјенама у периоду трајања аранжмана с ММФ-ом заустављено је повећање издатака за плаће по свим основама.

Вијеће министара БиХ примило је к знању информацију о проблематици реализације Стратегије развоја система управљања зрачним саобраћајем у БиХ.

"Дирекцији за цивилно зракопловство БиХ (БХДЦА) наложено је да припреми приједлог нове организације БХДЦА, који наставља правни континуитет Дирекције за цивилно зракопловство, те да притом преузме укупно особље из Федералне дирекције за цивилно зракопловство (ФЕДЦАТ) и Републичке дирекције за цивилну ваздушну пловидбу РС (РСЦАД). Имајући у виду да је ново сједиште БХДЦА у Бањалуци, потребно је дефинирати и особље Федералне дирекције за цивилно зракопловство, које остаје као вишак у Сарајеву, с приједлогом њиховог збрињавања&qуот;, саопштено је из Вијећа министара БиХ.

Вијеће министара БиХ јучер је дало сагласност на Споразум о смјештају и накнади трошкова за извршење мјера сигурности изречених у кривичном поступку и у другом поступку у којем се изриче мјера лијечења.Потписивањем овог споразума бит ће омогућено кориштење 2.800.000 швицарских франака, које је Влада Швицарске донирала за почетак обнове и реконструкције Специјалне болнице за форензичку психијатрију Соколац. Прихват првих форензичких болесника у ову болницу из цијеле БиХ очекује се крајем 2009. године.