Дневни аваз: Агенција за заштиту личних података БиХ данас почиње контролу кориштења личних података грађана у органима попут министарства унутрашњих послова, матичних уреда, и других агенција и институција.

Прва контрола бит ће обављене у бившем ЦИПС-у, односно Агенцији за идентификациона документа, евиденцију и размјену података БиХ (IDDEEA), потврдио је за "Дневни аваз" Петар Ковачевић, директор Агенције за заштиту личних података.

Ове контроле претходе скором увођењу биометријских пасоша, што је један од предувјета за либерализацију визног режима за грађане БиХ.

Међутим, у нашој земљи све су учесталије жалбе и бојазан грађана да би њихови лични подаци могли бити злоупотребљени од разних институција, предузећа која пружању комуналне услуге, банака и осталих сличних установа.

Један од посљедњих таквих случајева забиљежен је када је "Електропривреда БиХ" од својих корисника због обнове уговора о кориштењу електричне енергије, беспотребно и нелегално захтијевала да међу осталим подацима приложе и свој јединствени матични број.

– Кориштење других података није спорно, јер морају знати с ким послују, али од ЕПБиХ смо захтијевали да се изјасни по којем правном основу тражи матични број. Њихов одговор нисмо прихватили као ваљан, те смо донијели рјешење којим смо забранили да прикупљају матичне бројеве. Они су тако и учинили, а својим испоставама су наложили да до тада прикупљене бројеве униште – објаснио нам је Ковачевић.

Према његовим ријечима, предузећа која пружају комуналне услуге, од грађана смију захтијевати само податке који су им неопходни како би с њим могли ступити у контакт, у што не спада матични број.

– Јединствени матични број грађана не могу произвољно користити ни јавни органи, осим у законом предвиђеним случајевима – казао је Ковачевић.

У IDDEEA-и истичу да ова агенција није власник података похрањених у евиденцијама него изворни орган, попут МУП-ова који су надлежни за издавање личних документа.

Како нам је јучер казала Нађа Лутвикадић, портпарол "БХ Телецома", приликом склапања уговора од корисника се осим имена и презимена захтијева да упишу и матични те број личне карте. Она одбија могућност злоупотребе.

– Те информације су потребне како бисмо знали коме шаљемо рачун и у случају да дође до дуга, да знамо кога да тужимо – рекла је Лутвикадић.