Независне новине: Служба за послове са странцима располаже подацима да у БиХ борави око 50 особа за које су сигурносне агенције утврдиле да су пријетња за националну сигурност БиХ, казао је Драган Мектић, директор Службе за странце БиХ.У разговору за "Независне" Мектић истиче да је због спорих судских одлука тешко овакве особе истјерати из БиХ. Наводи примјер Ајмана Авада, који је 2007. године покренуо спор пред Судом БиХ због одузимања држављанства, а овај суд је ријешио његов предмет тек недавно, након што је Авад био смејштен у Имиграциони центар.

Државна комисија за ревизију држављанстава одузела је више од 650 незаконито додијељених држављанстава БиХ. Зашто ти људи нису протјерани?

Одузето је 661 држављанство и то су првентсвено држављани афроазијског поријекла. Негдје око 580 држављанстава из ове групе је одузето због тога што не постзоји веза између тих људи и БиХ. Ти људи нису боравили овдје. Није познато или је дјеломично познато како и гдје су та држављанства добили. Ми сада не знамо и покушавамо да утврдимо гдје су та лица. Остали су држављанство незаконито стекли, прикривањем неких чињеница или давањем лажних података. Те особе су идентификоване овдје, извадиле су личне карте и овдје бораве, док један број њих има те документе, али не живе овдје. Један број њих је поднио и захтјев да им се одобри боравак и једном броју је то одобрено, не представљају пријетњу БиХ. И на крају, постоји трећа категорија особа које су у БиХ незаконито. Није им одобрем боравак, јер представљају безбједносну сметњу.

Служба ради искључиво по закону

Имате ли подршку у самом Министарству сигурности БиХ за ово што радите?

Ја сам самосталан и у свим овим случајевима држим се закона. Све моје одлуке подложне су провјери. Сваку моју одлуку преиспитује и Суд БиХ. Ниједно моје рјешење није укинуто ни пред Судом БиХ, што значи да смо поступали искључиво у складу са законом. Коментари сваке друге врсте да ли је то требало радити или на који начин, мене апсолутно не интересују.

Колика је та група особа које представљају безбједносну пријетњу за БиХ?

Тренутно та скупина, за коју се може рећи да има безбједносне смјетње, било да представљају пријетњу по националну сигурност или нешто друго, броји око 50 лица. Међу њима има лица којима је одузето држављанство, али су покренула спор пред Судом БиХ. Ми не можемо ући у процедуру њиховог протјеривања док на суду не буде завршен спор.

Такав је случај Ајмана Авада, који нема важеће документе БиХ и за којег постоје сумње да је опасност по националну сигурност. Он је недавно пуштен из Имиграционог центра. Како се то могло десити?

Рјешење Комисије којим се њему одузима држављанство је коначно и извршно, тако је у закону и ми смо због тога њега и ухапсили. Њему је 2007. одузето држављанство и те године је покренуо управни спор пред Судом БиХ. Сада, кад смо ми предузели одређене радње према том лицу, онда се њему поништава рјешење и враћа статус држављанина БиХ. Ја не улазим у судску одлуку, али се питам зашто баш сада. У моменту кад смо га ухапсили он је био странац. Ми смо сада обавезни да га пустимо и чекамо шта ће бити у поновном поступку.

Стиче се дојам да око послова са странцима нема никакаве координације између Суда БиХ и Службе за странце те да нису сви заинтересовани да овај проблем буде ријешен?

Нема никакавог конфликта. Ми смо радили свој посао. Ограничили смо Аваду кретање, јер предстваља пријетњу. Мислим да није уреду да му сада, када је ухапшен, буде враћен статус држављана БиХ. Двије године се ништа није десило и онда одједном, када смо га ми ухпсили, вратили су му статус држављанина. То је могло давно бити урађено да завршимо ту причу. Двије године нико не ради ништа и када ми покушамо такву особу протјерати из БиХ, онда се интервентно суд огласи и ослободи је. У Имиграционом центру имамо још двије такве особе и само чекамо хоће ли неко опет поништити рјешење о одузимању држављанства и кад ћемо их пустити. Ако је неко пријетња безбједности, што су агенције утврдиле, онда би такви предмети требало да буду рјешавани хитно, а не да се годинама вуку по судовима.

Због чега је то тако?

Ја заиста не знам. Ургирао сам да ти предмети буду третирани као хитни случајеви. Ти људи су пријетња за националну безбједност, имају одређене везе са терористичким активностима. То су сигурносне агенције утврдиле. Код нас је нормално да се ти предмети вуку годинама и испада да ти предмети постану активни тек кад агенције покушају нешто да уреде. Било би нормално да такве особе буду истјеране из БиХ.

Знају ли власти БиХ уопште колико странаца борави у земљи, због чега су дошли и колико ће остати?

Знамо. Надлежни смо за све странце, осим у дипломатском статусу или мисијама које су у БиХ. Ми располажемо свим тим информацијама. Ми годишње, у правилу, за преко 1.000 странаца откажемо боравак и наложимо им да напусте БиХ те их удаљимо.