Независне новине: Европска унија ће у оквиру Инструмента претприступне помоћи (IPA) за 2008. годину БиХ донирати око 54 милиона еура.

Вијеће министара БиХ на јучерашњој сједници усвојило је Приједлог основа за закључивање овог споразума с Европском комисијом.

"Споразум се односи на бесповратну помоћ БиХ у укупном износу 54.254.783 еура за реализацију 21 пројекта из три области, и то политички и социјално-економски захтјеви, испуњавање европских стандарда и подршка институцијама БиХ за учешће у програмима ЕУ. Појединачни уговори треба да буду закључени најкасније у року од двије године од потписивања овог споразума", саопштено је након сједнице.

Вијеће министара БиХ усвојило је Извјештај о извршењу буџета БиХ за прва три мјесеца. У извјештају се наводи да су, у дијелу који се односи на финансирање институција БиХ, укупно остварени приходи и примци у износу од нешто мање од 199.000.000 КМ, а остварени расходи око 187.000.000 КМ.

"БиХ редовно сервисира обавезе проистекле из инокредитних задужења, те је у првом кварталу ове године по тој основи исплаћено 41,22 милиона КМ, од чега се на отплату главнице односи 24,71 милиона КМ, а на камате, сервисне и друге трошкове 16,51 милиона КМ", наводи се у саопштењу државне владе.

Вијеће министара БиХ донијело је одлуку о прихватању Споразума о стварању услова за успостављање Агенције за лијекове и медицинска средства БиХ. Споразум регулира међусобна права и обавезе између Вијећа министара БиХ, Владе РС и Владе ФБиХ у погледу стварања услова за успостављање ове агенције.

"У складу с овим споразумом, Агенција за лијекове и медицинска средства БиХ дужна је преузети запосленике Агенције за лијекове Републике Српске, Завода за контролу лијекова Федерације БиХ те Сектора за фармацију Министарства здравства ФБиХ, институција које ће престати с радом", наводи се у саопћењу.

Вијеће министара БиХ подржало је Извјештај о реализацији обавеза из "мапе пута" за либерализацију визног режима за грађане до 15. маја ове године. Закључено је да овај извјештај буде допуњен обавезама које су испуњене до јучерашње сједнице државне владе, те достављен парламенту БиХ.