Ослобођење: Нацрт закона о фискалним системима који је Влада Федерације Босне и Херцеговине утврдила на јучерашњој сједници дио је фискалне реформе унутар које већ уведени фискални инструмент (ПДВ) захтијевају техничко опремање порезних обвезника фискалним касама, какве се већ неколико мјесеци примјењују у српском ентитету.

Према саопштењу из Владе ФБиХ, нацртом се прописује обавеза евидентирања сваког појединачно оствареног промета преко фискалне касе или другог фискалног производа, и то неовисно о начину плаћања (готовина, чек, вирман, картица).

Ову обавезу има свака особа уписана у регистар за промет добара и пружање услуга.Тим поводом истакнуто је да увођење дигиталних каса и других уређаја, као најсувременијих рјешења у унапређењу фискализације, доприноси смањењу сиве економије, спречава фискалне утаје и ствара равноправније тржишне увјете у корист легалног пословања.

Примјеном новог закона у потпуности ће бити остварени правна сигурност у трговини, стабилност и заштита потрошача, а надзор над проведбом Закона имат ће федерално Министарство финансија, Порезна и Управа за инспекцијске послове.Влада је јучер утврдила и нацрт закона о измјенама и допунама Закона о порезној управи ФБиХ.

Преправке се односе на проведбу и извршавање активности из области свих врста федералних, кантоналних и опћинских пореза, доприноса, такси и новчаних казни за порезне прекршаје. Под таксама се подразумијевају оне за истакнуту фирму и за држање апарата за игре на срећу и забавне игре.

Новим законским текстом дефинирају се и појмови порезне тајне и порезне информације.

Запосленицима порезног органа, према нацрту закона, није допуштено да буду у тијелима политичких партија, нити било којој разини, саопћено је са сједнице Владе ФБиХ.