Ослобођење: Информацијско-комуникацијске технологије имају незамјењиву улогу у привредном успјеху заснованом на знању и оне су најјаче, најјефтиније и најбрже средство за повећавање конкурентности, рекао је предсједавајући Вијећа министара БиХ Никола Шпирић приликом отварања прве регионалне конференције о пословним процесима и управљању знањем BPM&КМ Conference2009. јучер у Сарајеву.

Мото ове конференције је "Конкурентност кроз иновације и управљање пословним процесима". Водећи домаћи и инострани стручњаци из привреде, јавног сектора и универзитета током два дана презентоват ће најновија знања и искуства из ове области.

"Надам се да смо покренули процес који ће трајати и да ће управљање знањем и новим технологијама допринијети да квалитетније користимо рачунаре које имамо. Вјерујем да базична знања не разликују бизнис и јавну управу, а знање из области информацијско-комуникацијских технологија је управо базично знање", рекао је предсједник Организационог одбора конференције професор Славко Видовић.

Према ријечима декана Економског факултета у Сарајеву Вељка Тривуна, процеси о којима ће се током конференције говорити представљају свијетлу будућност.

Кориштење нових технологија у управљању пословним процесима и управљање знањем требају помоћи БиХ да што прије пријеђе транзицијски пут и повећа конкурентност наше, тренутно слабашне, економије, додао је предсједник Вањскотрговинске коморе БиХ Милан Ловрић.

Током предавања "Конкурентности кроз иновације и управљање пословним процесима" професор Економског факултета у Сарајеву Златко Лагумџија је казао да живимо у вријеме брзих промјена у којем опстају компаније које успијевају да умреже знање, иновације, пословне процесе и информацијско-комуникацијске технологије.

"Овим параметрима не треба само управљати, треба водити промјене. Када се ова четири параметра умреже, они стварају компетитивност", казао је Лагумџија.

"Живимо у времену у којем су емоције из каменог доба, увјерења из средњег вијека, а технологија божанска", казао је Лагумџија током предавања.

Он је казао да је компетитивност знати оно што други не знају, односно, барем сазнати прије других, управљање знањем је управо то, занати прије него што други сазнају.

Током два дана трајања конференције биће презентирано 55 радова, а главне теме које се обрађују су управљање пословним процесима у привреди и јавној управи, дигитализација процеса као основа е-пословања, модели пословних процеса водећих индустрија, алати и мјерљивост пословних процеса док ће из подручја управљања знањем бити ријечи и о леадерсхипу.

BPM&КМ Conference 2009. покренула је компанија Инфодом Сарајево, компанија кћер Инфодома Загреб.