Независне новине: Савјет министара БиХ усвојио је јуче приједлоге четири закона који су услови Европске комисије за либерализацију визног режима и упутио их бх. парламенту на разматрање по хитној процедури.

Никола Шпирић, предсједавајући Савјета министара БиХ, стога је јучерашњу сједницу окарактерисао као најуспјешнију од када је овај сазив преузео извршну власт у БиХ.

Без консензуса о страним судијама

Савјет министара јуче није усвојио измјене и допуне Закона о Суду и Тужилаштву БиХ које су се односиле на мандат страних судија јер није било консензуса. Шпирић је казао да су за измјене била само два министра Драган Вранкић и Бариша Чолак, а сви остали су били против. "Мандат страних судија је пет година и заснива се на споразуму чији је потписник Предсједништво БиХ, рок за мандат страним судијама истиче 18. децембра и добро је да смо почели да разговарамо о томе", казао је Шпирић. Савјет министара одржао је јуче тематску сједницу о напретку БиХ ка НАТО-у, гдје је закључено да је направљен велики напредак. Шпирић је покренуо иницијативу да парламент БиХ усвоји резолуцију о опредијељености БиХ за прикључење ЕУ.

Шпирић је казао да су након усаглашавања усвојени приједлози закона о међународној правној помоћи у кривичним стварима, граничној контроли, затим контроли кретања оружја и војне опреме, те спречавању прања новца и финансирања терористичких активности.

"Oдмах сам упутио писмо руководствима оба дома Парламентарне скупштине БиХ да сазову заједничку сједницу и усвоје ове законе по хитној процедури, односно без амандмана, како бисмо Бриселу дали сигнал да смо опредијељени за европски пут и обезбиједили либерализацију визног режима за наше грађане", казао је Шпирић и додао да очекује како ће бити надокнађено изгубљено вријеме код предлагања и усаглашавања ових закона.

Нагласио је да је Савјет министара јуче донио одлуку о обавези међусобног усклађивања ентитетских, кантоналних и прописа Брчко дистрикта о оружју и њиховим усклађивањем с међународним актима.

"Ова је одлука плод компромиса и сарадње са свим овим институцијама у БиХ, а посебно са Делегацијом Европске комисије у БиХ која је помогла да се дође до рјешења", рекао је Шпирић.

Један од услова за либерализацију визног режима који још није усаглашен је закон о превозу опасних материја у БиХ.

"Нигдје у 'мапи пута' не пише да то мора бити закон, него да ова област мора бити регулисана у складу с препорукама ЕУ. Вјерујем да ће се постићи компромис и за то, али је важно да усвајањем ова четири закона покажемо спремност и вјерујем у позитивне оцјене оних који прате напредак БиХ ка ЕУ", истакао је Шпирић.

Објаснио је да земље чланице ЕУ већ имају нацрт извјештаја о напретку БиХ, а да се коначна верзија очекује на јесен.

Савјет министара јуче је усвојио и измјене Закона о имунитету БиХ који је усклађен са стандардима ЕУ. Измијењен је и Закон о државној химни БиХ, гдје се у текст убацују ријечи "море" и цијели назив Босне и Херцеговине. Савјет министара јуче је именовао Синишу Мацана за директора Агенције за идентификационе документе, евиденцију и размјену података (IDDEEA), а за замјеника Мирсада Џаферовића.