У току су завршне активности на електронском увезивању матичних уреда у свим опћинама, а систем за издавање биометријских пасоша у функцију ће бити пуштен у јулу – потврдила је гласноговорница Агенције за идентификацијске документе, евиденцију и размјену података у БиХ (IDDEEA) Амила Опардија.

Појашњава да ће се овај систем тестирати шест мјесеци, што значи да ће се проводити комплетна процедура као да се издаје биометријски пасош, а издават ће се пасош који је  тренутно у употреби, пренијела је агенција Фена.  

– У  тестној фази ће се анализирати сви сегменти система те уколико се уоче неки недостаци бит ће отклоњени у овој фази. Тек када утврдимо да је све у реду са системом тада ће се почети издавати биометријски пасоши. Почетак издавања је крај децембра 2009. или најкасније 1. јануар 2010. године – казала је Опардија.

Циљ електронског увезивања матичних уреда је већа сигурност у издавању тзв. улазних докумената на основу којих се издају остали лични документи.

Службеник матичног уреда ће бити у могућности електронски потврдити службенику МУП-а, да је особа држављанин БиХ, односно да посједује валидан документ (родни лист, увјерење о држављанству) издат у складу са законом.

Биометријски пасош је документ који садржи заштите од фалсификовања и електронски чип, помоћу којег је могућа провјера идентитета. У ИДДЕЕА су потврдили да ће нови бх. пасош у чипу садржавати два биометријска податка – слику и отисак прста.

– Главна карактеристика биометријског пасоша је гаранција да је власник тог документа истовремено и власник идентитета утиснутог у том пасошу – додала је Опардија.

Коначну цијену биометријског пасоша прописат ће Министарство цивилних послова БиХ у складу са Законом о пасошима. Тежња ће бити да се не врши превелико повећање у односу на постојеће цијене.

Фотографије за нове биометријске пасоше ће се правити на лицу мјеста, односно на МУП-овој локацији гдје се подноси захтјев за издавање путне исправе, наводе у IDDEEA.