Рок за подношење захтјева за издавање порезних картица у Федерацији БиХ ради израчуна одбитака по основу Закона о порезу на доходак помјерен је са 1. маја на 1. јул ове године због недостатака у законским и подзаконским актима, потврђено је у Пореској управи ФБиХ.

Истовремено, почетак издавања пореских картица помјерен је са 1. јула на 1. септембар.

"Уочени су недостаци у законским и подзаконским актима који би могли проузроковати недосљедну контролу захтјева за издавање порезних картица, а што изискује и прилагођавање софтвера", појаснио је Мидхат Арифовић, директор Пореске управе ФБиХ.

Потврђује да су у припреми измјене и допуне Правилника о примјени Закона о порезу на доходак и Правилника о подношењу порезних пријава, којима ће бити обезбијеђена потпуна и квалитетна примјена закона.

Законом о порезу на доходак ФБиХ, који је ступио на снагу 1. јануара ове године, прописан је лични одбитак на који запосленици имају право по различитим основама. Основни одбитак односи се на приход од 300 КМ мјесечно, односно 3.600 КМ годишње, а остале олакшице су за издржавање чланова породице, инвалидност, плаћене трошкове лијечења, умањење за премије осигурања и друге. Право на лични одбитак условљен је посједовањем порезне картице коју на захтјев порезног обвезника бесплатно издаје Пореска управа ФБиХ.

Продужење рока за издавање порезних картица, кажу у Пореској управи, неће имати утицаја на обрачун пореза будући да су послодавци били дужни на основу захтјева за издавање порезних картица утврдити укупан фактор за израчунавање мјесечног износа личног одбитка сваког запосленика и примјењивати га већ код прве исплате плаће у 2009. години.

"Тачан број порезних обвезника који су обухваћени Законом о порезу на доходак биће познат након подношења годишње порезне пријаве, односно до краја фебруара 2010. године, када ће Порезна управа ФБиХ располагати информацијама о свим порезним обвезницима који су остварили доходак од несамосталне дјелатности, самосталне дјелатности, имовине и имовинских права, улагања капитала и судјеловања у наградним играма и играма на срећу", казао је Арифовић, преноси портал екапија.