Независне новине: Представници државне и ентитетских влада јучер у Сарајеву нису успјели усагласити Приједлог закона о превозу опасних материја, једног од шест закона чије је усвајање услов за укидање виза грађанима БиХ.

Министарство промета и комуникација БиХ орагнизирало је ову министарску конференцију о изради Приједлога закона о превозу опасних материја, о којем већ дуже вријеме нема сагалсности у бх. парламенту.

"БиХ има обавезу усаглашавања законодавства из области превоза опасних твари са законодавством ЕУ. Такођер, доношење овог закона је приоритет за либерализирање визног режима. Циљ састанка је био постизање договора о овом закону, али компромис није постигнут. Министар унутрашњих послова РС казао је да овај закон треба остати у надлежности ентитета, док су остали судионици састанка подржали израду закона", навели су из Министарства промета и комуникација БиХ.

Станислав Чађо, министар унутрашњих послова РС, појаснио је да је на јучерашњу конференцију дошао како би помогао у проналаску компромисног рјешења, али да је министар промета и комуникација БиХ ултимативно тражио подршку свих присутних предложеном закону.

"ЕУ од нас тражи да у домаћем законодавству имплементирамо европске директиве које се односе на ову области. РС је прије годину дана усвојила закон из ове области који је у потпуности усклађен с овим директивама. ЕУ никад није казала да то мора бити државни или ентитетски закон. Проблем је што у ФБиХ не могу постићи договор па онда кривицу пребацују на РС. Наравно да нам је циљ да испунимо овај услов, али не може се ултимативно тражити да то буде на државном нивоу кад је могуће да усклађивањем ентитетских закона буде испуњен овај услов", казао је Чађо.

На конференцији су учествовали челници државних министарства промета и комуникација, сигурности, одбране, вањске трговине и економских односа, ентитетских МУП-ова те Управе за индиректно опорезивање и Дирекције за европске интеграције БиХ.

Европска комисија протеклог мјесеца је од Вијећа министара и парламента БиХ затражила да усвоје шест закона чиме би испунили услове за позитивну оцјену ЕК за укидање виза за грађане БиХ.У писму упућеном челницима парламента БиХ Димитрис Куркулас, шеф делегације ЕК у БиХ, затражио је хитно усвајање закона о граничној контроли, контроли кретања наоружања и војне опреме, оружју, транспорту опасних материја, међународној правној помоћи у кривичним стварима, те антидискриминацији.

"Законима о контроли кретања наоружања и војне опреме, оружју и превозу опасних материја биће испуњен дио услова који се односи на проведбу међународних стандарда у борби против тероризма", навео је Куркулас.

Парламент БиХ након овог писма затражио је од Вијећа министара да поново размотри све ове законе, усагласи њихове текстове те их једногласно усвоји и прослиједи парламенту. Посланици су се обавезали да ће усаглашене законе прихватити без расправе и по хитној процедури. Вијеће министара БиХ задужило је ресорна министарства да организују министарске конференције за усаглашавање ових закона.