Босанскохерцеговачка јавна управа би до средине 2011. године могла имати ефективнију, јефтинију и оспособљенију јавну управу. 

Перспектива оваквог развоја државне администрације у БиХ додатно је омогућена покретањем UNDP-овог Програма за стратешко планирање и развој политика дјеловања (SPPD).

У Сарајеву је данас потписан Меморандум о разумијевању између босанскохерцеговачких власти и UNDP-а. Циљ овог програма је повећање ефикасности рада јавне управе. SPPD програм ће сарађивати са државним службеницима из 18 министарстава на државном и ентитетским нивоима у шест сектора.

Ове године, SPPD програм сарађује са девет министарстава у три сектора. Одабрани сектори у овој години су транспорт, енергетика, рад и запошљавање.

"Пројекат има за циљ да унаприједи капацитете за стратешко планирање и развој политика у министарствима. Ове вјештине су кључне за рад министарстава  које ће довести до квалитетнијих услуга грађанима, помоћи министарствима у смислу јачања њихових капацитета за испуњавање обавеза које стоје на путу интеграције БиХ у ЕУ", казала је, између осталог, Невенка Савић, државна координаторица за реформу јавне управе. Она је  оцијенила да је потписивање Меморандума најбољи доказ да смо на правом путу достизања европских стандарда у јавној управи и укључивања БиХ у јединствени европски административни простор.  

„У времену економске кризе, али и у 'нормалним временима' јавни ресурси су често недостатни. Управо због тога, ми ћемо са министарствима у БиХ радити на стратешком планирањум јер ће само добри стратешки планови и приоритети осигурати да се новац порезних обвезника, односно грађана БиХ користи с циљем највеће ефективности и тамо гдје је најпотребнији, казала је Christine McNab, резидентна представница UNDP-а у БиХ.

Пројекат SPPD ће бити имплементиран у периоду јануар 2009 – јуни 2011. годинe.