Независне новине: Власти у БиХ задужују се да би себи исплатиле плаће што је погубна економска политика, тврди Фуад Касумовић, замјеник министра финансија и терзора БиХ. Објашњава како ће у буџету институција БиХ 40 милиона КМ уштедјети, а да при томе не смањују плаће полицајцима, војницима и нижерангираним државним службеницима.

Како ће Вијеће министара БиХ осигурати уштеду од 40 милиона КМ, што је обавеза преузета договором с ММФ-ом?

Парламент је већ усвојио измјене Закона о плаћама, којима се осигурава задржавање основице на прошлогодишњем нивоу. То ће осигурати уштеду од око осам милиона КМ. Отприлике исто толико новца ћемо уштедјети и на исплатама накнада за разне комисије, чији су чланови зарађивали огроман новац, а није постојао никакав основ за то. Смањит ћемо издатке за путовања, набавке и још неке трошкове како бисмо уштедјели ових 40 милиона КМ. Увјерен сам да ћемо то направити без било каквих проблема, јер има простора за уштеде.

Коме ће бити смањене плаће планираним уштедама?

Свима чија плаћа премашује 2.000 КМ, односно онима који имају коефицијент за обрачун плаћа четири и више. То ће свакако омогућити значајне уштеде и подржавам ове мјере.

Значи ли то да плаће војника, полицајаца, намјештеника, нижерангираних државних службеника, којих има и највише, неће бити смањене?

Да, управо тако. Плате војника, полицајаца и већине државних службеника неће бити смањене. То је праведно, јер не могу исти терет поднијети министри, замјеници министара и директори институција као полицајци и војници. Понављам да неће бити линеарног смањења плаћа за све упосленике у државној служби.

Зашто Вијеће министара БиХ не направи ребаланс буџета?

Подржавам смањење трошкова на најмањи могући ниво, али у ребаланс буџета не треба да идемо нити ћемо ићи. Прича о ребалансу је покушај представника РС да осигурају бољу полазну основу за планирање буџета за 2010. годину. Ако бисмо усвојили смањени буџет за ову годину, то би била основа за разговоре за буџет за наредну годину. Тиме бисмо дошли у ситуацију да држава и наредне године добије мање новца, што није добро.

Зашто држава не би требало да има мањи буџет када сви нивои власти имају мање приходе?

Државни буџет је врло стриктан и новац се користи за измирење вањског дуга и финансирање институција. Са друге стране, ентитети и остали нивои власти имају огромну администрацију, подршка се купује огромним социјалним издвајањима и грантовима. Када дођемо у ситуацију да има мање новца, онда највеће уштеде треба да буду тамо гдје је и највећа администрација. Вријеме је да политичари сједну и договоре се колико администрације можемо плаћати, јер наставимо ли са садашњом политиком сталног задуживања, нећемо нигдје стићи.

Договор с ММФ-ом је такођер задуживање. Значи ли то да не подржавате склапање овог уговора?

Грађанима БиХ мора бити јасно да се држава, а ту мислим на све нивое власти, задужује како би себи осигурала плаће. То није праведно и поштено и стога не могу подржати такву политику. Договор с ММФ-ом јесте кредит по повољним условима, али је ипак кредит. Наша политика изгледа као породица која има приходе од 1.000 КМ, а троши 3.000 КМ. Разлику осигурава кредитом, па онда не дугује 2.000 него 2.500 КМ, јер мора платити и камате. Нисам против задуживања државе, али мислим да се тај новац не смије потрошити на администрацију. Не интересују ме никаква политичка препуцавања и ово није усмјерено ни против кога него једноставно упозоравам да ћемо сами себе угушити. Ако се задужујемо, онда кредите треба трошити на инвестиције, развој, помоћ економији, а никако на администрацију. То је ужасно лош економски потез и политика.

Нису ли власти БиХ већ узеле кредите за инфраструктурне пројекте, а онда не знају како потрошити тај новац?

Тачно. Узели смо 1,5 милијарди КМ кредита од разних међународних финансијских институција за велике инфраструктурне пројекте, а новац нисмо повукли. Због тога смо досад платили 33 милиона КМ камата за неискориштена средства. То је лоше и одговорни су министри који нису у стању припремити пројекте него одмах иду у задуживање, а послије размишљају како потрошити новац.