Независне новине: Интерресорна радна група урадила је Нацрт закона о попису становништва у БиХ и упутила га Савјету министара, што је један о важнијих корака да би били испуњени услови да попис буде одржан 2011. године, рекао је Зденко Милиновић, директор Агенције за статистику Босне и Херцеговине.

Истакао је да су у току све активности које могу урадити прије доношења овог закона. У Савјету министара јуче нисмо сазнали када ће се нацрт закона наћи на дневном реду јер прије тога мора проћи кроз уобичајене процедуре у Уреду за законодавство и надлежним одборима.

"За припреме пописа становништва Агенција има на располагању милион КМ, како је одобрено у овогодишњем прорачуну. Тренутно се ради на пописници за особе и домаћинства, те дизајну упитника који треба бити усуглашен са еуропским стандардима", казао је Милиновић.

Истиче да политичке несугласице у вези са садржајем упитника на сљедећем попису у овој фази рада не утичу на активности Агенције.

"Све ће бити ријешено законом о попису становништва и зато је његово усвајање приоритет. Припреме за попис становништва уобичајено трају од три до пет година, а ми смо кренули у овај посао са закашњењем и свако одуговлачење довело би у питање припреме и одржавање пописа 2011. године", казао је Милиновић.

Нацртом закона предвиђено је да се приликом пописа становници БиХ изјашњавају о националној, вјерској и језичкој опредијељености о чему су се спорили представници политичких партија у БиХ. На састанку три страначка лидера у Пруду постигнут је договор и о попису становништва, након чега су задужене бх. институције да ураде све припреме.