Независне новине: Вијеће министара БиХ издвајања за плаће и накнаде запослених у државним институцијама смањит ће за око 40 милиона КМ, чиме ће бити испоштован дио обавеза које су власти БиХ преузеле током преговора о стенд бај аранжману с ММФ-ом.

"Не можемо ићи у ребаланс буџета, јер закон то не дозвољава. Лично мислим да бисмо требали радити ребаланс буџета када имамо суфицит или дефицит", изјавио је Никола Шпирић, државни премијер.

Вијеће министара БиХ утврдило је јучер Приједлог измјена Закона о јединственом рачуну и систему индиректних прихода, којим се успоставља посебни подрачун на јединственом рачун БиХ за прикупљање прихода од путарине.

"Утврдили смо приједлоге измјена два закона које ће парламент разматрати по хитној процедури, односно по принципу узми или остави. Измјенама је предвиђено успостављање посебног подрачуна на јединственом рачуну на који ће бити уплаћивани приходи од путарине у износу од десет фенинга по литри горива. Овим измјенама почели смо проведбу обавеза преузетих током преговора о стенд бај аранжману с ММФ-ом", изјавио је Шпирић.

Комисија за финансије и буџет Представничког дома парламента БиХ данас ће у другом читању разматрати Закон о акцизама којим је, између осталог, предвиђено увођење таксе од десет фенинга за литар горива. Закон о акцизама парламент би требало да разматра наредне седмице.

Вијеће министара БиХ на јучерашњој сједници није продужило мандат Комисији за имовинске захтјеве расељених лица у БиХ. Шпирић је појаснио да Вијеће министара БиХ прије коначне одлуке о статусу ове комисије чека мишљење Предсједништва БиХ које ју је и основало.

"Комисија за имовинске захтјеве досад је потрошила око 1,7 милиона КМ. Савјет министара БиХ није прихватио извјештај о њеном раду, али одлуку о гашењу нисмо могли донијети док не добијемо став Предсједништва БиХ које ју је основало. Комисија треба да ријеши још стотинак захтјева. Нисмо одлучили треба ли формирати привремену комисију за рјешавање ових питања или све ове предмете пребацити на Суд БиХ, гдје грађани могу тражити заштиту својих права", казао је Шпирић након сједнице Вијећа министара.

Вијеће министара БиХ је Тихомира Ћурка и Јасминку Сушу именовало за чланове Комисије за државну имовину. Они ће замијенити досадашње чланове Анку Шешлију и Џевада Делића.

Министри су прихватили и информацију о статусу имовине фирми из БиХ у државама насталим распадом бивше Југославије. Закључено је да Министарство правде БиХ интензивира активности на склапању уговора о имовинско-правним односима с некадашњим југословенским републикама.

Усвојена је и информација о стању сигурности новинара у којој је констатирано да су током прошле године регистрована 34 случаја вербалних и физичких напада на новинаре.

"У прва три мјесеца забиљежено је укупно 12 напада, што је побољшање у односу на прошлу годину", рекао је Шпирић.