„Одрживост реформи јавне управе у централној и источној Европи пет година након приступања ЕУ“  назив је новог документа који је објавила SIGMA (Support for Improvement in Governance and Management).

Документ говори о реформи јавне управе, коју су земље централне и источне Европе преузеле, да би се припремиле за приступ ЕУ маја 2004. године.  Фокусира се на опис тренутне ситуације у 8 земаља (Литванија, Латвија, Естонија, Мађарска, Словенија, Пољска, Словачка и Чешка) те истражује до које мјере су те  земље наставиле реформу јавне управе након приступа, као и мјере до којих њихови системи државне управе тренутно одговарају еуропским начелима управе.

Приступање ЕУ подразумијевало је нову фазу за развој државне управе. Њихове владе требале су углавном локалне иницијативе за даље улагање у системе државне управе. Прије приступања, јачање капацитета је ЕУ учинила условом за чланство. Развој управних капацитета укључивао је захтјев за оснивањем професионалних и неполитизираних система државне управе у тадашњим земљама-кандидатима. Политика реформе јавне управе била је базирана на “начелима за тзв. простор европске управе”. Циљ политике био је употпунити покушаје Европске уније да развије секторске управне капацитете у области acquis communautaire.

Садржај документа, на енглеском језику, погледајте овдје.