Ослобођење: Федерални министар финанција Вјекослав Беванда јучер је изразио задовољство исходом преговора с делегацијом Међународног монетарног фонда, који нашој земљи остварују могућност да добије 1,2 милијарде еура кредита у наредне три године.

– Овим аранжманом ухватили смо прикључак с остатком свијета и отворили врата преговорима са Свјетском банком о другим видовима помоћи – казао је он, поновивши да ће буџети свих нивоа власти и ванбуџетских фондова у Федерацији БиХ ове године морати бити смањени за 414 милиона КМ.

Конкретни приједлози

Федерални буџет бит ће умањен за 184 милиона КМ,  буџети опћина за 18 милиона КМ, ванбуџетских фондова за 6,2 милиона КМ, док ће остатак бити уштеђен у кантоналним буџетима. Све ово ће опћинске, кантоналне и федерална власт морати направити најкасније до краја јуна, а већ крајем маја све владе ће морати  имати спремне конкретне приједлоге уштеда.

Први новац у БиХ би, уколико сви покажу довољно одговорности, искључе било какву политизацију ситуације и проведу тражено, могао доћи већ у јулу. Ријеч је о око 390 милиона КМ прве транше у оквиру станд бy аранжмана, чије коначно потписивање почетком јула одобрава Управни одбор ММФ-а.

– Кресање потрошње укључит ће све личне трансфере, плаће, материјалне трошкове администрације… Највише смо разговарали о дијелу који се односи на социјална и борачка давања, односно да ли ће то бити оно о чему је Влада већ донијела одлуке. Тражили смо и удовољено нам је да у кресање трансфера не иде група незапослених демобилизираних бораца, јер тај закон има ограничен рок трајања и истиче за отприлике годину дана – казао је Беванда.

Он је додао да ће за пар дана бити настављени разговори у оквиру координације, коју чине представници федералне, кантоналних власти и Савеза градова и опћина о конкретним уштедама.- Ви данас  имате уставно уређење какво јесте и друге разине власти не можемо натјерати на неке ствари, али неке ствари ће се ломити и саме од себе. То значи да неће моћи партиципирати у новцу који ћемо добити. Сви ће морати сносити одговорност за своје поступке – напоменуо је Беванда.

Очување радних мјеста

Казао је да је од 62 буџетска корисника на федералном нивоу затражено да сами предложе уштеде, јер у противном то ће направити Влада.

Министар је напоменуо да су представници ММФ-а инсистирали на укидању субвенција јавним и дали пуну подршку развоју малих и средњих предузећа и свему ономе што води очувању радних мјеста. Он је напоменуо да приватизација јавних предузећа била тема разговора, али није увјет за станд бy аранжман. Беванда је казао да ће се у приватизацију кренути кад то дозволе увјети, али &qуот;да ће све што се у том сегменту ради морати бити транспарентно.