Независне новине: Босна и Херцеговина је закључила преговоре о трогодишњем стенд бај аранжману са Међународним монетарним фондом вриједан 1,2 милијарде еура (2,4 милијарде КМ).

Ово су јуче након састанка Фискалног вијећа БиХ и тешких преговора новинарима саопштили Костас Христу, водитељ Мисије ММФ-а за БиХ, и Никола Шпирић, предсједавајући Вијећа министара.

"Ријеч је о трогодишњем аранжману, по 400 милиона еура годишње, што је укупно 600 посто удјела БиХ у ММФ-у. Федерација БиХ добиће двије трећине средстава, а РС трећину", казао је Христу.

Христу и Шпирић објаснили су да су се власти у БиХ обавезале да ће кроз мјере и реформе обезбиједити уштеде од укупно 610 милиона КМ, од чега Федерација БиХ 414 милиона, РС 146 милиона, Вијеће министара 40 милиона, а дистрикт Брчко 10 милиона КМ.Шпирић је нагласио да ће се, у складу са закљученим аранжманом, морати провести реформе на свим ниовима у БиХ, што ће значити и смањење плата у админстрацији и реформе у социјалном сектору.

Камата око 1,5 одсто

Након што Извршни одбор ММФ-а одобри кредитни аранжман, прва транша за ову годину биће оперативна у наредних неколико мјесеци, најавио је Костас Христу. "Првих 400 милиона еура БиХ ће добијати у фазама, а динамика ће бити одређена у наредних неколико мјесеци. Каматна стопа је изузетно повољна, око 1,5 посто, али не могу тачно рећи њену висину, јер се она мијења свакодневно", казао је Христу.

Но, како је рекао, то не значи и да ће бити донесене дискриминторске мјере, него је циљ да буде направљен одржив систем.

"Овдје се ради о званичној прокламованој политици влада на свим нивоима да ће доћи до замрзавања раста плата, односно до корекција плата, те реформи у јавном сектору. Прије тога ентитети треба да изврше ребалансе буџета, потребно је да буду усвојене измјене Закона о акцизама БиХ и да буде договорен макроекономски окрвир БиХ у Фискалном вијећу. Договорили смо се да ћемо водити рачуна о овим уштедама како бисмо имали рационалне оквире за 2010. годину", казао је Шпирић.

Мјере и ребаланси буџета треба да буду усвојени до краја јуна да би до краја августа било извшено реструктурирање буџета на свим нивоима.

"Влада ФБиХ мора усвојити закон којим се забрањује усвајање регулативе која нема адекватну финансијску подршку, што значи избјегавање обећања у социјалној сфери. Такође, потребно је објавити процјену фискалних политика у односу на постављене циљеве за први квартал 2009. године, објавити на веб страници владине кварталне консолидоване податке за све нивое власти у БиХ. Кад је у питању финансијски сектор, потребно је успоставити сталну комисију за финансијску стабилност, потписати меморандум о разумијевању за финансијску стабилност, односно спремност за управљање кризом. Такође, Агенција за осигурање депозита БиХ треба да успостави принцип универзалног чланства у програму осигурања депозита и за банке са дјеломичним државним капиталом", појаснио је Шпирић.

За Централну банку БиХ, додао је, неће бити промјена, предвиђено је одржавање такозваног валутног одбора.Костас Христу рекао је да је БиХ проговорила јединственим гласом и да је склопљен довољно квалитетан програм да оправда висок ниво приступа средствима ММФ-а.

"Најбитније је да је БиХ развила свеобухватан пакет политика којим ће одржати макроекономску стабилност у средњорочном периоду и омогућити даљи економски раст. Све владе прихватиле су амбициозне циљеве да проведу мјере које ће помоћи БиХ, не само у краткорочном периоду него и дугорочно довести јавне финансије на одржив пут", истакао је Христу.

Подвукао је да ће расходи бити смањивани у текућој потрошњи, али не и у капиталној потрошњи (инвестиције), која ће бити значајно повећана у односу на прошлу годину.