Независне новине: Попуњавање неколико стотина упражњених мјеста у Државној агенцији за истраге и заштиту (СИПА) скоро је у потпуности заустављено од августа прошле године због законске одредбе по којој СИПА може упошљавати само полицајце из државних полицијских агенција.

"СИПА од 1. августа 2008. године није у могућности расписивати екстерне натјечаје за полицијске службенике због престанка важења Правилника о пријему полицијских службеника у пријелазном периоду. Од тога датума, пријем полицијских службеника у СИПА се врши сукладно Закону о полицијским службеницима БиХ, који предвиђа да се у Агенцију могу упошљавати само полицијски службеници из полицијских агенција БиХ, односно СИПА и Граничне полиције", појаснила је Жељка Кујунџија, гласноговорница СИПА.

У овој агенцији упослено је око 67 одсто потребних полицијских службеника. Од око 1.950 дјелатника предвиђених систематизацијом, тренутно их је упослено око 1.300. Највише полицајаца недостаје у Одјелу за заштиту личности и објеката. До августа прошле године, до када је била на снази привремена  одредба, на конкурсе у СИПА могли су се пријављивати полицајци из било које полицијске агенције у БиХ.

"Сада можемо упошљавати људе из државних агенција што практично значи да се на наше екстерне конкурсе могу пријављивати само људи из Граничне полиције односно на њихове конкурсе наш кадар. То је велики проблем и стога је покренута иницијатива за измјену ове законске одредбе", казала је Кујунџија.

Тарик Садовић, министар сигурности БиХ, казао је како је Вијеће министара БиХ у парламентарну процедуру упутило измјене Закона о полицијским службеницима који се односе на запошљавање.

"Измјене закона су у парламентарној процедури. Овим измјенама предложено је да се рок за пријем упосленика из других агенција продужи 31. децембра 2010. године", рекао је Садовић.

Законске одредбе разлог су што су већ мјесецима упражњена мјеста шефова Финансијско-обавјештајног одјела и Центра за истраживање ратних злочина СИПА.

"Управљање Финансијско-обавјештајним одјелом захтијева посебна знања и вјештине, довољно година искуства и одговарајући чин. Због законских одредби на конкурсу се није појавио нити један кандидат који би задовољио такве услове. Слична је ситуација и с Центром за истраживање ратних злочина", кажу у СИПА и додају да извјештаје о почињеном кривичном дјелу у истрагама које проводе ова два одјељења потписује директор агенције Мирко Лујић.