Ослобођење: Како би испунила увјете о закључењу станд бy аранжмана са Међународним монетарним фондом, БиХ ће морати овогодишње буџете на свим нивоима смањити за најмање 696 милиона КМ. Толико износи минимални консолидирани дефицит буџета у БиХ који је утврдило државно Фискално вијеће у платформи за преговоре са делегацијом ММФ-а. Држава и дистрикт Брчко морат ће смањити овогодишње буџете за око 50 милиона, Република Српска за око 146 милиона КМ, док ће у Федерацији БиХ – федерални, кантонални и опћински буџети – морати бити смањени за најмање 500 милиона.

Доњи праг

Шеф преговарачког тима ММФ-а Цостас Цхристоу изјавио је након јучерашњег састанка са челницима Владе ФБиХ и кантоналних влада те пензијског и завода за запошљавање, да федерална Влада не може много учинити сама, јер њен буџет чини само трећину свих буџета у ФБиХ који износе око 4,2 милијарде КМ.

– Охрабрује да сви кантонални премијери признају да криза постоји, схватају да приходи у буџетима падају и да се нешто мора учинити на страни расхода, казао је Цхристоу, додавши да се БиХ и Федерација суочавају са веома тешком ситуацијом чије рјешавање “захтијева координирана настојања свих“.  

Министар финансија и допремијер ФБиХ Вјекослав Беванда упозорио је да је 500 милиона “доњи праг“, те нагласио да је дефицит пуно већи.

– У наредна два дана морамо дефинирати закључке и ММФ-у понудити процедуру провођења свих потребних радњи да би се дошло до траженог износа за уштеде. Сад треба усагласити који дио утврђеног ГАП-а ће поднијети кантони и опћине и уштеде у федералном прорачуну. Нормално је да ће се оне односити, прије свега, на администрацију и пратеће трошкове, а онда и остале трансфере. То ће можда бити и више, али мање сигурно неће. ММФ неће дозволити да тај износ буде мањи, јер другачије нећемо моћи закључити станд бy аранжман, казао је Беванда.

Нагласивши да се показатељи мијењају из дана у дан, Беванда је казао да ФБиХ мора смањити овогодишњи буџет за око 250 милиона КМ.

– И с ММФ-ом и без ММФ-а федерални прорачун ће бити усклађен са реалним приходима. А, то би било на око милијарду и 350 милиона КМ, нагласио је допремијер.Влада Кантона Сарајево је, и не знајући да ће ММФ доћи, утврдила консолидирани буџет који је за око 100 милиона мањи од предложеног, казао је њен премијер Бесим Мехмедић.

Намјенска средства

О износу средстава која би БиХ могла добити, према тврдњама учесника састанка, није било ријечи. Шеф мисије ММФ-а поновио да се она, и као буду одобрена, неће моћи усмјеравати у јавну потрошњу, него у измирење вањских обавеза.

– Циљ подршке ММФ-а је да помогне земљи чланици да се суочи са вањским изазовима. Ту је низ других институција попут Свјетске банке које подржавају друге пројекте, напоменуо је Цхристоу.