Реформа јавне управе у БиХ, трендови у јавној управи у земљама ЕУ, те реформе у области јавних финансија биле су теме предавања које су представнице Канцеларије координатора за реформу јавне управе одржале данас на Економском факултету Источно Сарајево.

Осврнувши се и на реформе у области информационих технологија, Марина Каваз – Сиручић, стручна савјетница за реформу јавне управе у области Интитуционална комуникација нагласила је да многи изједначавају појам е-владе са појмом “влада без папира” те додала да је такво размишљање погрешно.

“Електронска влада је нешто друго, то је комуникација са јавном управом од куће, електронским путем”, казала је Каваз – Сиручић. Она је напоменула да стандарди Европске комисије говоре о остварењу 20 е-услуга које је потребно учинити доступним и грађанима у БиХ, као што су, на примјер, лична документа, социјални доприноси…

 Када је ријеч о трендовима у јавној управи, Каваз – Сиручић је истакла да су то, између осталог, јавно-приватно партнерство (у Њемачкој влада заједно са приватним сектором гради аутоцесте), нови модел запошљавања (у Шведској држава унајмљује агенције које проналазе способне стручњаке), али и двосмјерни дијалог са грађанима (државе проводе кампање како би испитале мишљење грађана)…  

“Један од доказа да смо и ми окренути ка грађанима је и Интерактивна мапа јавне управе у БиХ, коју је израдила Канцеларија координатора”, казала је Каваз – Сиручић.

Интерактивна мапа управе постављена је на wеб страници Уреда, садржи информације за сва четири нивоа власти у БиХ и  намијењена је грађанима и пословној заједници.

Азра Бранковић, стручна савјетница за реформу јавне управе у области Јавне финансије истакла је да су реформе у овој области неопходне те да у задњих 15-ак година нису биле свеобухватне, стратешке и планиране.

Бранковићева је говорила о постојању Фонда за реформу јавне управе, којим управља Канцеларија координатора, мјесту на које се слијева донаторски новац како би утрошак био контролисан. Новцем из Фонда финансирани су циљани пројекти које су подржале државна и етитетске владе као и Влада Брчко Дистрикта БиХ.

Бранковићева се осврнула и на проблеме у реформи у области јавних финансија, а то су недостатак кадрова и информатизација.

Предавање је било организирано за студенте треће године Економског факултета, а у оквиру предмета “Теорија и политика привредног развоја”.