Независне новине: На сајту Владе Републике Српске поједина министарства нису објавила скоро никакве податке о томе шта су урадили, што је кључни циљ званичиних сајтова институција. За посјетиоце сајта Владе је предвиђено да под ставком "Активности министарстава" могу погледати податке у вези са активношћу и пројектима министарстава.

Дио сајта под овим називом садржи ставке "Дјелатности министарства", "У процедури", "Публикације", "Достигнућа" и "Студије".

Међутим, у дијелу који се односи на министарства финансија, унутрашњих послова, за економске односе и регионалну сарадњу, правде, трговине и туризма, науке и технологије, за породицу, омладину и спорт, не може се видјети скоро ништа у вези са дјелатности министарстава, осим у ријетким случајевима прошлогодишњи планови и извјештаји.

Података скоро да и нема иако се на првој страни посјетиоци обавјештавају да на сајту могу наћи "све информације о Влади и њеним активностима".

И под ставком "Планови, програми и пројекти министарства" нема значајнијих података осим годишњег плана буџета и архив буџета, док под ставком "Сервиси", која садржи одјељак за грађане и за пословање углавном нема ничега.

Маја Стојинић, портпарол Министарства финансија, каже да има неких студија које је ово министарство објавило, али да је чињеница да нема публикација које се објављују од стране овог министарства.

"Комплетан сајт Владе РС је направљен по истом шаблону, тако да су сва министарства добила исте ставке. Нека министарства су попунила све категорије, а нека нису", рекла је Стојинићева.

Она је нагласила да ово министарство доставља низ студија и нацрта закона који се дају на усвајање, тако да саме ставке са сајта не могу бити прави показатељ активности овог министарства. Недељко Чубриловић, министар саобраћаја и веза РС, сматра да су овакви пропусти одраз одговорности стручних људи у министарствима који су задужени за тај дио посла.

"На тематским сједницама се сваки пут расправља о томе да медијска презентација рада свих министарстава мора бити што више доступна јавности. Јавност заиста треба да буде укључена у то што се дешава у Влади", казао је Чубриловић.

На дијелу сајта који се односи на Министарство саобраћаја и веза постоје одређени подаци у сваком дијелу наведених ставки.

Душица Зубановић, портпарол Министарства породице, омладине и спорта РС, изјавила је да је то посао портпарола и да су, како тврди, постављене најбитније ствари.

"Није проблем да се поставе неке информације", казала је Зубановићева.