Дневни аваз: Мисија Свјетске банке у БиХ и Дирекција за економско планирање (ДЕП) урадиле су анализу економске ситуације у нашој земљи с приједлогом мјера за њено ублажавање.  

У тој анализи поручено је домаћим властима да се не опуштају, јер криза долази кроз банкарски сектор којем недостаје новца за кредитирање привреде изузетно погођене кризом, затим кроз смањење извоза и дознака из иноземства које износе око 17 посто домаћег бруто производа (БДП).  

Помоћ буџетима

Значи ли то онда да Свјетска банка има спреман новац за БиХ?  

– Тренутно имамо одобрено 280 милиона долара за БиХ и можемо разговарати са бх. властима да убрзамо њихову имплементацију. Ту је још један износ од око 270 милиона долара и разговарали смо с властима да би тим новцем могле кредитирати мали и средњи бизнис те пружање помоћи буџетима у износима које треба утврдити.  Али, то је увјетовано склапањем аранжмана са ММФ-ом и рјешавањем напуханих социјалних издвајања која не долазе до оних којима су потребна. Додатна средства бит ће усмјерена и у изградњу локалне инфраструктуре те пловност ријеке Саве.

Почетком марта Вијеће министара донијело је 16 мјера за ублажавање посљедица економске кризе на привреду БиХ.  Шеф Уреда Свјетске банке у БиХ Марко Мантованели (Marco  Mantovanelli) у интервјуу за "Аваз" каже да су тим документом домаћим властима препоручили да очувају стабилност банкарског сектора.

Према ономе што сам видио, власти су низом мјера то и урадиле. Осим тога, нагласили смо да је потребно одржати ниво јавних инвестиција за које није лако наћи изворе финансирања – каже Мантованели.  

За сада ништа од нижих камата

Мислите ли да комерцијалне банке у БиХ  имају мјеста и требају оборити камате на кредите за привреду и грађане?

– То је врло комплицирано питање. Нажалост, банкарски сектор је глобализиран, па каматне стопе не зависе од локалног нивоа. Извори финансирања врло су скупи и висина камата у БиХ зависи од тога. Све док је оваква ситуација у свијету, неће бити драстичног смањења камата. Ја не браним банке. Камате на кредит врло су високе, али су високе и на депозите.

Како онда наћи новац потребан за инвестиције?

– Закон о акцизама на духан и гориво добар је начин за прикупљање средстава, који неће утјецати на домаће произвођаче. Осим тога, потребно је смањити издвајања из буџета за социјална давања која су велико оптерећење, а новац усмјерити у инвестиције. Ту су и друге финансијске институције које су спремне понудити средства по повољним увјетима.

Је ли Вијеће министара прихватило препоруке Свјетке банке и ДЕП-а и ускладило их с мјерама које је усвојило?

– Мјере које су донијели Вијеће министара и ентитетске владе имају уграђене наше препоруке и то је врло добро. Ако ове мјере буду само на папиру и не претворе се у конкретне активности, онда ће бити великих проблема.

Економски стручњаци тврде да мјере бх. власти нису довољно јасно прецизиране. Немају искључиве надлежности, нити конкретних временских одредница до када би их требало провести. Мислите ли да је то велики недостатак?

Благи знаци опоравка

Већ неколико седмица на глобалном плану дешавају се позитивне ствари. Огроман раст вриједности дионица те одобравање новчаних средства владе САД за санацију банака. Мислите ли да је ово можда почетак опоравка од кризе?

– Ја бих заиста волио да јесте, али је о томе још врло рано говорити. Вијести које долазе из САД врло су позитивне. Берзе позитивно реагирају, али анализе, посебно оне које се односе на централну и источну Европу, говоре да ће криза бити врло дуга.

– Мене брине што те документе треба операционализирати. Врло брзо требао би услиједити други корак у којем би била одређена имена, датуми и циљне вриједности које се желе учинити овим мјерама. У овим документима недостаје више координације између свих нивоа власти те активности усмјерених на социјална давања само људима којима је то најпотребније.  

Земље у региону преговарају с Међународним монетарним фондом (ММФ) о финансијској помоћи како би ублажиле ударе кризе. Ако успоставе аранжман, бит ће им отворена врата и код других финансијских институција за помоћ. Треба ли БиХ ступити у тај аранжман?

– Да. Колико знам, Фискално вијеће одлучило је ући у преговоре са ММФ-ом и ми снажно подржавамо тај аранжман, јер би он донио помоћ и других институција, укључујући и Свјетску банку.