Представнички дом Парламентарне скупштине БиХ усвојио је данас Приједлог амандмана 1 на Устав БиХ о статусу Брчко дистрикта.

Амандман је усвојен са 36 гласова "за", једним "против" и два уздржана.

Странка за БиХ и независни кандидат Момчило Новаковић повукли су уложене амандмане на Приједлог амандмана о статусу Брчко дистрикта, док су амандман Мирка Околића из СДС-а и Хаџи-Јована Митровића из ДНС-а одбачени.

Циљ амандмана 1 на Устав БиХ о статусу Брчко дистрикта јесте да обезбиједи Уставном суду БиХ надлежност да одлучује у било ком спору у вези са заштитом коначно утврђеног статуса и овлаштења Брчко дистрикта БиХ, који се може јавити између једног или више ентитета и Брчко дистрикта, или између БиХ и Брчко дистрикта по овом уставу и одлукама Арбитражног трибунала, те да обезбиједи да Скупштина Брчко дистрикта има приступ Уставном суду БиХ по овом питању.

Приједлогом амандмана на Устав БиХ Брчко дистрикт уређује се као јединица локалне самоуправе под суверенитетом БиХ.Територија Брчко дистрикта дефинише се као територија у заједничкој својини ентитета, а Уставном суду БиХ даје се у надлежност да одлучује о било ком спору у вези са заштитом утврђеног статуса и овлаштења дистрикта и БиХ који се може јавити између ентитета или БиХ и Брчко дистрикта. Такве спорове, предвиђа се амандманом, могуће је покренути уз сагласност већине посланика Скупштине Брчко дистрикта која укључује најмање једну петину изабраних посланика из реда сваког конститутивног народа.

Приједлог амандмана 1 на Устав БиХ сутра ће разматрати и Дом народа Парламентарне скупштине БиХ. Представнички дом и Дом народа Парламентарне скупштине БиХ подржали су 4. и 5. марта у првом читању Приједлог амандмана на Устав БиХ, након чега је организована јавна расправа, јавила је новинска агенција СРНА.