На сједници Управног одбора Јавног РТВ система БиХ, одржаној 20.03.2009. године у Сарајеву, усвојен је Пројекат дигитализације микроталасних веза јавних РТВ сервиса БиХ, саопћено је из РТВБиХ.

Пројект, у чијој је припреми учествовао заједнички стручни тим јавних емитера, бит ће достављен Вијећу министара БиХ, у складу са закључком овог органа од 5. фебруара ове године. Управни одбор је констатирао да је постојећа преносна мрежа јавних РТВ сервиса застарјела и заснована на аналогној технологији, те да је читав сектор комуникација, укључујући и јавне електронске медије, суочен с изазовима технолошког развоја и дигитализације као елиминаторног услова за приступ европском тржишту, односно прикључењу БиХ европском телекомуникационом и медијском систему.

Дигитализација микроталасних линкова за пренос радио и тв сигнала обавеза је не само чланица Европске уније, већ и свих националних радио-дифузија у Европи. Процес дигитализације микроталасних веза скоро је завршен у земљама окружења, што је додатни разлог да БиХ одлучно крене у реализацију Стратегије преласка са аналогне на дигиталну земаљску радиодифузију, чија је прва фаза дигитализација веза. Управни одбор изражава очекивање да ће Вијеће министара БиХ, водећи рачуна о међународним обавезама и роковима, осигурати потребне претпоставке за приоритетну дигитализацију, укључујући и питање финансирања у складу са усвојеном Политиком сектора емитовања.

Управна тијела и пословодства јавних емитера такођер ће утврдити своје финансијске могућности, те организационе и кадровске обавезе у реализацији Пројекта дигитализације веза. Управни одбор Јавног РТВ система БиХ 20.03.2009. године је усвојио и Одлуку о усклађивању висине РТВ таксе са службеном стопом инфлације у БиХ у 2008. години, како је то предвиђено Чланом 8. и Чланом 22. Закона о Јавном РТВ систему БиХ. Сходно томе, висина РТВ таксе, умјесто досадашњих 6,7 КМ износиће убудуће 6,95 КМ.

Нова цијена РТВ таксе примјењиваће се од мјесеца марта/ожујка ове године, неовисно од тога да ли се наплата врши посредством телеком оператора или инкасо служби. Управни одбор указује на значај даљњег јачања система наплате РТВ таксе, јер то битно утиче на способност јавних електронских медија да испуњавају своју улогу у друштву.

Финансијска стабилност битан је предуслов за изградњу професионалних и независних јавних сервиса у БиХ. Управни одбор је подржао иницијативу за израду пројекта намјенског сателитског програм за дијаспору, чији би носилац у складу са Законом био БХРТ, а у коме би програмски партиципирали ентитетски емитери – РТВФБиХ и РТРС.

Намјенски сателитски програм подразумијева јачање укупне палете програмске понуде и афирмацију домаће продукције у складу с мисијом јавног сервиса и важећим европским стандардима. Дефинирање концепције намјенског сателитског програма биће повјерено заједничком стручном тиму, а пројекат ће након верификације на Управном одбору бити достављен Вијећу министара БиХ у циљу осигурања финансијске подршке, преноси портал екапија.