Независне новине: Замјена саобраћајних дозвола у БиХ могла би почети тек у септембру, а не овог мјесеца, како је било најављено, јер још није завршена конкурсна процедура.

Како је потврђено у Агенцији за идентификациона документа, евиденцију и размјену података БиХ (IDDEEA) њихова комисија за јавне набавке треба поново да разматра дио конкурса за израду нових регистарских таблица јер им је то наложено из Канцеларије за жалбе БиХ.

Њемачка фирма опет најбоља

Како смо сазнали, најповољнији понуђач за дио који се односи на набавку регистарских таблица била је њемачка фирма "Ј.Х. Тоенњес Е.А.С.Т." која је била првопласирана и на тендеру из 2005. године који је због тужбе сарајевске фирме "Ферба интернатионал" и данас на Суду БиХ. На посљедњи конкурс жалила се бх. компанија "АСА холдинг", која се пријавила са словеначким партнером. Због дугих и неправилних конкурсних процедура, те ступања на снагу Закона о безбједности саобраћаја, Савјет министара прошле године је обновио цијелу концепцију замјене саобраћајних дозвола и увођења нових регистарских таблица, стикера и власничких картица.

Амир Пилав, предсједавајући Канцеларије за жалбе БиХ, казао је да су они прије мјесец поништили одлуку комисије IDDEEA и вратили је на поновни поступак, чиме су свој дио посла завршили.

Процес регистрације возила неће бити обустављен јер су ентитетски МУП-ови расписали конкурсе за набавку регистарских таблица до семптембра ове године. Ово је други конкурс који је прошле године расписан због замјене саобраћајних дозвола, што предвиђа увођење нових регистарских таблица и стикера. Један конкурс је поништен, а други од јула прошле године ни до данас није окончан због жалби.

"Процедуре јавних набавки су такве да се увијек може очекивати да оне потрају дуже него је предвиђено. Тако се десило и са овим конкурсом послије жалби неких фирми. Што се тиче наше агенције процес би могао почети одмах јер је све спремно, али морамо поштовати процедуре", рекао је Синиша Мацан, директор IDDEEA.

Додаје да је њихова комисија одбарала најповољније понуђаче за четири лота, те да су у даљем поступку доставили сву потребну документацију Канцеларији за жалбе БиХ, а сада чекају тумачење Агенције за јавне набавке БиХ.

"Много је мања штета сачекати да се крене у процес замјене регистарских таблица, него ући у поступак неприпремљен. Сада имамо базу регистрованих возила у БиХ, базу украдених возила, а чека се увезивање станица за технички преглед возила што води Министарство транспорта и комуникација", каже Мацан и подсјећа да је замјена личних докумената почела тако што су сви бринули о изгледу личне карте, а касније су се појавиле негативне посљедице због мањкавости система.