На радном састанку предсједавајућег Савјета министара БиХ, др. Николе Шпирића и премијера Грчке др. Костас Караманлиса одржаном јуна прошле године у Грчкој договорено је јачање сарадње између ове двије земље и посебно размјена и  пренос искустава Грчке у процесу интегрисања функционисања као члана ЕУ. У реализацији овог договора, од 11. до 13. марта ове године, Министарство вањских послова Грчке било је домаћин посјете 10 државних службеника из БиХ.

Посјета је организована као допринос Грчке Владе европској перспективи земљама Западног Балкана кроз семинар на тему: "Јавна управа, заштита животне средине и култура: Искуства Грчке у ЕУ", који је припремио и реализовао Национални центар за јавну управу и локалну управу Грчке. Групу из БиХ је током боравка примио генерални секретар Министарства вањских послова Грчке за Европске послове, гдин Димитрис К. Катсоудас уз присуство амбасадора БиХ у Грчкој, Њ.Е. гдина Милована Благојевића. У свом обраћању, гдин Катсоудас је указао на бројне позитивне економске и политичке предности процеса интегрисања које је остварила Грчка и недвосмислену подршку европској перспективи БиХ.  Посебно је нагласио сложеност процеса доношења одлука унутар институција ЕУ и потребу да БиХ до ступања у чланство, успостави функционалне механизме одлучивања на централном нивоу, који неће угрозити ионако комплексне процедуре одлучивања унутар институција ЕУ. Замјеник координатора за реформу јавне управе, гдин Суад Мусић захвалио је у име групе на добродошлици, подсјећајући на значај грчког предсједавања ЕУ и закључке Европског Вијећа (Тhessaloniki Summit 2003) којим је дефинитивно потврђена европска перспектива Западног Балкана као и друге видове помоћи Грчке БиХ укључујући и санацију Зграде Грчко – БиХ пријатељства, Twinninga Министарству правде БиХ, бројне инфраструктурне пројекте помоћи те указао на напредак који БиХ чини на европском путу укључујући и недавне активности ентитета у правцу обједињавања институције Омбудсмана за људска права БиХ.

Током посјете групу из БиХ примио је и директор Директората за земље Југоисточне Еуропе (Министарства вањских послова Грчке) гдин Xристос Панагопоулос, који је детаљније говорио о подршци Грчке свим земљама Балкана и БиХ у процесу ЕУ интегрисања и интересовао се за могуће модалитете развоја сарадње Грчке и БиХ исказујући отвореност за будуће иницијативе. У оквиру преноса искустава Грчке у ЕУ групу из БиХ угостили су и представници парламентарних Директората за административне, правне, финансијске послове,  Директората за Европске послове и Парламентарне Библиотеке који су представили најзначајније аспекте организације и свог рада.

У оквиру пријема у Амбасади БиХ у Грчкој, њ.е. амбасадор Милован Благојевић указао је на најзначајније активности у развоју односа БиХ и Грчке наглашавајући потребу унапређења економске размјене која је тренутно није задовољавајућа а чији је један од предуслова и успостављање боље комуникацијске повезаности Сарајева и Атине нарочито авио-саобраћаја.

Током семинара одржаном у Националном центру за јавну управу и локалну управу Грчке учесницима су презентована искуства Грчке у:

1. Области уређења , организације и дјеловања Националног центра за јавну управу и локалну управу Грчке као јединог овлаштеног тијела за обуку државних и јавних службеника. Сам Центар је за пружање услуга обуке и life-learning услуга цертифициран са ИСО 9001:2000. Као куриозитет Центра посебно је наглашена његова трослојна организациона структура. Национална школа за јавну управу и Национална школа за локалну управу, које користећи програме и фондове ЕУ а последњих година и уз све веће учешће Грчке Владе, већ више година воде постдипломске студије (18 мјесеци) које годишње похађа у просјеку око 150 студената за јавну управу и око 80 студената локалну управу. Саставни дио постдипломског студија чини и 4 мјесечни практични рад у органима управе након којег настављају студиј извјештавањем о проведеној пракси и њеној евалуацији. Трећу компоненту чини Национални институт за обуку заједно са мрежом од 12 регионалних института који је одоговоран за иницијални или уводни тренинг за државне и јавне службенике и континуиране обуке у области управљања, економије, околиша, нових технологија, страних језика и других подручја. У раду Центра посебно је препознатљив научно-истраживачки приступ не само кроз провођење обука већ у цјелокупном едукативном циклусу, од процјене потреба за обукама, дизајнирању програма за обуке, њиховом провођењу али и реорганизацији јавног сектора.

2. Искуства Грчке у креирању и провођењу ЕУ прописа у области заштите животне средине са посебним освртом на:

-управљање водама
-квалитет ваздуха и климатске промјене
-биотехнологија и биодиверзитет                                       
-процјена учинка у легислативи о заштити животне средине и стратешка процјена учинка у овој области.

3. Искуства Грчке у контексту европске Агенде за културу у глобалном окружењу са освртом на преглед мјера које су у овом сегменту донијеле институције ЕУ (Радни план за културу европског Савјета 2008-2010; Референтне националне стратегије 2007-2013 и сл.) и опште искуство Грчке у овом контексту. Као и код претходних тема и код ове је наглашена потреба развоја административних капацитета ресорних институција и развој вјештина државних службеника са циљем кориштења Структурних и других фондова ЕУ доступних за ове намјене.

Групу из БиХ су чинили представници Секретаријата Предсједништва БиХ, Савјета министара БиХ (Канцеларија координатора за реформу јавне управе, Министарство спољне  трговине и економских односа, Дирекција за цивилно ваздухопловство), Владе ФБиХ (Генерални секретаријат Владе, Федерално министарство културе и спорта,  Федерално министарство околиша и туризма) те Владе РС (Министарство управе и локалне самоуправе, Министарство за просторно уређење, грађевинарство и екологију).