Сједињене Америчке Државе дале су зелено свјетло именовању аустријског дипломате Валентина Инзка на мјесто високог представника Европске уније у БиХ, пише аустријски лист Куриер у издању од сриједе.

Лист пише да је у уторак навечер Инзко и официјелно постао замјеник Словака Мирослава Лајчака. Крајем марта, на састанку управног одбора Вијећа за проведбу мира (PIC) у Сарајеву догодит ће се и официјелно проглашење новог високог представника.

Куриер наводи и то да су бх. медији раније објавили како Вашингтон није наклоњен Аустријанцу, те подсјећа да је PIC међународно тијело састављено од 55 земаља задужено за мониторинг имплементације Дејтонског мировног споразума потписаног 1995. године.

Валентин Инзко је био први послијератни аустријски амбасадор у Босни и Херцеговини и његов мандат је трајао од 1996. до 1999. године. Тренутно ради као амбасадор своје земље у Словенији, а био је један од предложених политичара ЕУ након што је Лајчак поднио оставку на мјесто специјалног изасланика ЕУ у нашој земљи.

Аустријски министар вањских послова Michael Spindelegger на наводе листа изјавио је:

"Ово је одлична потврда рада и искуства амбасадора Инзка. Такођер, то је јасан знак признавања улоге и репутације коју Аустрија има на Балкану."