Ослобођење: Као што имамо законе на нивоу државе о царинској политици, акцизама, ПДВ-у, требало би да имамо и јединствене законе о порезу на добит правних особа, порезу на доходак, имовину, игре на срећу и на крају јединствену порезну администрацију, казао је на почетку разговора за Ослобођење директор Порезне управе ФБиХ (ПУФБиХ) Мидхат Арифовић.

Да ли је БиХ већ требала имати јединствен систем евиденције и контроле наплате доприноса?

"Ми смо једина земља у Еуропи која нема јединствену порезну администрацију. Било би добро да ОХР сурађује с међународним организацијама које пружају стручну помоћ у реформи директних пореза и утичу на владе на свим нивоима како би дошло до хармонизирања закона на цијелом простору БиХ.

Колико је наплаћено порезних прихода у 2008, а колико у прва два мјесеца 2009.?

У 2008. Порезна управа ФБиХ је прикупила 3,2 милијарде порезних прихода, што је за 550 милиона марака или за 20,46 посто више у односу на 2007. годину. У прва два мјесеца 2009. године наплаћено је 415,8 милиона марака порезних прихода. Само у фебруару 2009. наплаћено је 266,4 милиона, што је за 117,1 милиона марака више у односу на јануар 2009. године.

Затворено 377 објеката

Честе су контроле објеката у којима се незаконито држе апарати за игре на срећу, какви су резултати?

"У 2008. инспектори Порезне управе ФБиХ извршили су контролу 670 објеката на подручју ФБиХ и због утврђених неправилности привремено затворили 377 објеката у којима је затечено 1.388 апарата. Такви објекти су запечаћени, а власницима су изречене прекршајне санкције. Због сумње да су подносили лажне порезне пријаве, починили кривична дјела из области пореза, у 282 случајева поднесене су обавијести надлежним кантоналним тужилаштвима, на основу којих је подигнуто пет оптужница. Нажалост, још не постоје механизми помоћу којих би Порезна управа ФБиХ могла бити ефикаснија и у могућности да адекватно санкционише све оне који крше закон.

Каква су предвиђања о наплати прихода по основу пореза на доходак?

"Рано је говорити о приходима који ће се прикупити у 2009. години по основу Закона о порезу на доходак. Имамо резултате за фебруар 2009. године. Наплаћено је 13,9 милиона марака, што је за 9,3 милиона или три пута више у односу на порез на доходак у јануару 2009. године када је наплаћено 4,6 милиона марака

Колико ће криза утицати на наплату прихода?

"Ми смо још прошле године најавили да ће се тренд раста прихода након осам година зауставити и сумњамо да ћемо моћи ове године забиљежити раст од 20 посто као прошле године. Наиме, све је повезано, мање прихода од послодаваца, немогућност наплате својих потраживања резултираће кашњењем плата, вјероватно и отпуштањем одређеног броја људи, а самим тим доћи ће до смањења уплате доприноса. Већ сад је евидентно да је тренд раста наплате прихода у јануару и фебруару стао.

Примјена Закон о порезу на доходак у ФБиХ почела је 1. јануара, колики је број порезних обвезника?

"Број порезних обвезника који су обвезници пореза на доходак је од 450.000 до 500.000 са тенденцијом раста. Међутим, број обвезника који било којем основу подлијежу плаћању пореза је л,5 милиона.

Када ће Порезна управа ФБиХ почети издавање порезних картица?

Од 1. маја 2009. године послодавац ће бити у могућности да Порезној управи ФБиХ достави захтјеве својих запослених са подацима на основу којих ће ПУФБиХ од 1. јула почети издавање порезних картица.

Порезни обвезници се питају ко је дужан измиривати обавезе?

Сав посао за запосленика обавља послодавац, једина обавеза запосленог била је да поднесе захтјев за издавање порезне картице и да прикупи документацију за остваривање права на олакшице.

Честе су оптужбе да је ово још један удар на грађане, да ли је то заиста тако?

Грађанима је у интересу да имају порезну картицу јер тиме имају право на умањење порезне обавезе. Закон је свјесно ишао наруку радницима са нижим примањима, јер кад се одбије 300 КМ личног одбитка, као и одбици на основу олакшица знатан број грађана неће уопће плаћати порез. Терет ће поднијети грађани са високим примањима.

Зашто није извршена хармонизација Закона о порезу на доходак у цијелој БиХ?

Овакво стање произлази из уставног уређења БиХ. Усвајањем Закона о порезу на доходак, урадило се много на хармонизацији порезних закона у БиХ, али да би се постигла потпуна хармонизација, потребно је урадити још доста тога.