Независне новине: Дом народа Парламента БиХ усвојио је јучер у првом читању амандман на Устав БиХ којим се дистрикт Брчко инкорпорира у уставни поредак БиХ.

Дан раније исти амандман усвојио је и Представнички дом парламента БиХ. У наредних 15 дана у Сарајеву, Бањалуци, Мостару, Брчком и Тузли бит ће организиране јавне расправе о овом амандману, прије његовог разматрања у другом читању.

"Прихваћање овог амандмана јесте прва измјена Устава БиХ, што је само по себи изузетно важно и за дистрикт Брчко, али и за укупни правни поредак у БиХ. Амандман је резултат прудског процеса, али много важније од тога јесте постигнути потпуни компромис о његовом усвајању. Вјерујем да ће парламент БиХ једнако тако усвојити и иницијативу за приступање измјени Устава", рекао је Сулејман Тихић, замјеник предсједавајућег Дома народа.

Делегати клубова народа скоро су без изузетка подржали усвајање амандмана којим се Брчко дефинира као јединица локалне самоуправе под суверенитетом БиХ, а чији је териториј у заједничком власништву ентитета.

Слободан Шараба, делегат српског народа, једини је најавио да ће у другом читању тражити измјене јучер усвојеног амандмана.

"Подржавам принципе на којима је заснован овај амандман. Зато га и подржавам у првом читању. У другом читању предложит ћу измјене дијела који каже да је Уставни суд надлежан за спорове између дистрикта Брчко и једног или више ентитета. Наш устав не познаје више него само два ентитета", рекао је Шараба.

Зоран Копривица, српски делегат, истакао је како се усвајањем амандмана испуњавају услови за престанак супервизије и супервизора.

"Важно је и што потврђујемо принцип из Пруда да ћемо Устав мијењати корак по корак, од лакших ка тежим питањима, како бисмо на крају добили устав који је добар и прихватљив за све народе и грађане БиХ", истакао је Копривица.

Подржавајући усвајање амандмана, хрватски делегати нагласили су да је ово само почетак процеса уставних промјена у БиХ.

"Ово значи враћање Брчког у уставни поредак БиХ, али значи и почетак процеса који ће резултирати новим или реформираним уставом, а који ће бити гаранција једнакоправичности свих народа у БиХ", казао је Бранко Зрно, делегат хрватског народа.