Дневни лист: Фискално вијеће БиХ одржат ће данас сједницу у Бањој Луци којој ће бити назочан и гувернер Централне банке БиХ Кемал Козарић, који ће изнијети своје виђење повлачења потеза на разини државе у ублажавању свјетске економске кризе, која све више захваћа и нашу земљу.

У разговору за Дневни лист гувернер нам је изнио нека виђења која ће предложити Централна банка БиХ а тичу се рјешавања кризе на разини државе.

Банкарски сустав мора остати стабилан

“Нама је приоритетно да банкарски сустав остане стабилан, као и финанцијски сектор у цјелини, да не мијењамо монетарну политику и да се задржимо на истом курсу. Што ће од свега Фискално вијеће прихватити, до њих је и не бих унапријед говорио детаљније о томе”, истакнуо је Козарић.

Козарић је свјестан да се господарственици и грађани жале да је скоро немогуће доћи до кредита иако су у најтежим тренуцима они помогли нашим банкама, као и Централна банка, но истиче да је први вал кризе захваљујући тој помоћи издржао и да би то повјерење требало бити обострано.  

“Они требају наћи начин да наставе кредитирање господарства и грађана, посебице произвођача и извозника”, казао је гувернер Козарић. Он је најавио добру вијест да ће банкари убрзо смањити камате на кредите. Апелира на банке да буду флексибилније без обзира што је слободно формирање каматних стопа, али да њиховим смањењем изиђу у сусрет грађанима и господарству. 

Економске мјере на државној разини

Централна банка је упозоравала да ће неизравне посљедице свјетске економске кризе захватити нашу земљу. Иако БиХ није чланица Еуропске уније, дио смо Еуропе и глобална свјетска догађања не могу заобићи ни нашу земљу. Ентитетске владе су изишле с одређеним мјерама и видјет ћемо хоће ли мјере бити успјешне и хоће ли имати краткорочне учинке.  

“Мислим да нам је боље да се договоримо да то ријешимо на разини државе, ту главну улогу треба одиграти Вијеће министара БиХ и да се усвоје заједничке мјере које одговарају у оба ентитета. Видимо како и друге државе у свијету чине велике напоре да се помогне господарству, па и ми то морамо учинити”, предлаже Козарић.

Гувернер Централне банке БиХ Козарић нам је открио да је конзорциј банака понудио пакет од 200 милијуна марака федералној Влади.

“Ради се о краткорочним средствима, али боље је да се та средства пласирају него да остану у Централној банци”, закључује гувернер Кемал Козарић.