Независне новине: Предсједавајући Вијећа министара БиХ Никола Шпирић предложио је формирање експертског тима за борбу против корупције умјесто уреда за борбу против корупције, чије је оснивање један од услова за напредак ка ЕУ и либерализацију визног режима.

"Предсједавајући Савјета министара БиХ предложио је одлуку о формирању експертског тима за борбу против корупције. Према приједлогу предсједавајућег, задатак експертског тима за борбу против корупције био би, између осталог,  да координише рад државних и ентитетских  институција у сузбијању корупције. У контакту са представницима Европске комисије сугерирано нам је да се сачека долазак експерата из Брисела с циљем заједничке оцијене и уврштавања евентуалних сугестија", казао је Александар Обрадовић, савјетник предсједавајућег Вијећа министара БиХ.

Тарик Садвић, министар сигурности БиХ, каже да приједлог одлуке о формирању експертског тима није усаглашен у Вијећу министара БиХ.

"Приједлог одлуке написао је предсједавајући Никола Шпирић и доставио га Европској комисији. Његов приједлог не предвиђа доношење закона о уреду за борбу против корупције, него формирање експертске радне групе", казао је Садовић.

Европска комисија од БиХ тражи формирање институције на државном нивоу за борбу против корупције. Овај захтјев стар је више од годину дана и уврштен је као краткорочни приоритет у Европско партнерство и смјернице за либерализацију визног режима у БиХ.

Замјеник министра сигурности Мијо Крешић појаснио је да се БиХ усвајањем Стратегије за борбу против организираног криминала и корупције обавезала да оснује државну институцију за борбу против корупције. Досад то није учињено због немогућности договора о надлежностима те институције.