Независне новине: Неизмирене буџетске обавезе из прошле године Влада ФБиХ покриће кредитом од комерцијалних банака, који планира реализовати до краја првог квартала ове године, најавио је премијер ФБиХ Неџад Бранковић.

"Дуг који је унесен за плаћање је око 180 милиона КМ. Имамо и обавезе према одлукама које смо доносили, а које нису обрачунате и унесене у трезор и, у зависности од времена кад су донијете, оне су између 30 и 80 милиона КМ", рекао је јуче Бранковић након сједнице Владе Федерације БиХ. О кредиту за измирење овог дуга, истакао је, разговарали су и са Свјетском банком и Међународним монетарним фондом.

"За реализацију тих аранжмана треба времена, а ми у другом кварталу треба да припремамо ребаланс", казао је Бранковић.

Кадровска рјешења

За јуче најављени састанак премијера и допремијера ФБиХ са челницима ФБиХ, сазван на основу закључка са прошле сједнице Владе ФБиХ, отказан је због спријечености предсједнице ФБиХ Борјане Кришто и болести допредсједника ФБиХ Мирсада Кебе. "Није тачно да су министри потписали оставке и да је о томе требало бити ријечи. Тема састанка су требало да буду именовања директора и управних одбора који нису комплетирани. Мораћемо мијењати законе који то дефинишу јер очито процедуре за та именовања нису довољно ефикасне", казао је Бранковић, напомињући да ресорни министри треба да кажу шта није усаглашено у вези са појединачним именовањима.

Сматра да раст индустријске производње у ФБиХ, који је у јануару мањи него у прошлом мјесецу, показује да се мора реаговати обезбјеђењем свјежег новца за привреду и да је најбоље "повући" средства од сукцесије и неприватизовани капитал. Каже да је са неким међународним банкама било разговора о могућем кредиту, али да они траже преговоре и анализу.

"Најбржи начин је приватизација, али моји приједлози изазивају негативне конотације, и стручних и нестручних, или сугестије о давању предузећа под концесију. Још ме нико није убиједио да има бржи начин од приватизације, а једина исправна анализа могућности које она пружа јесте тржиште", истакао је премијер ФБиХ Неџад Бранковић.

Влада ФБиХ је јуче донијела одлуку да, у циљу уштеда, неће исплаћивати накнаде за ангажман у радним тијелима основаним ради извршавања послова који су, законом или годишњим оперативним планом рада Владе ФБиХ, утврђени као редовни послови. Усвојена је и Одлука о измирењу 15 милиона КМ дуга "Енергоинвеста" према Унион банци, према којој би ово предузеће платило дуг. По овој би одлуци Агенција за приватизацију ФБиХ продала дио имовине из пасивног подбиланса предузећа и намирила издатак. Влада је јуче прихватила амандмане СДА и Странке за БиХ на Закон о социјалној заштити. Према овим амандманима, у закону остају особе са 80, 70 и 60 посто инвалидности код којих је онеспособљење настало до 18. године или до краја школовања, али не послије 26. године. Ови ће амандмани бити уграђени у нови закон о заштити породица са дјецом.