Дневни аваз: Пуњење буџета ФБиХ током јануара је драстично смањено у односу на овогодишњи план, оцјена је федералног допремијера и министра финансија Вјекослава Беванде. Он, у разговору за наш лист, оцјењује да се коначно морају подузети "драстичне промјене у смислу реформи и даљњег смањења јавне потрошње".

Влада ФБиХ је у критичном тренутку

– Поларизације унутар Владе ФБиХ су видљиве, стога ми, фактички, и нисмо имали озбиљније тачке дневног реда у посљедња три мјесеца. Сва битна питања се одгађају, нема систематичности и дошли смо до једног критичног тренутка.

– Рецесија је присутна и у БиХ, потрошња грађана је смањена, баш као и индустријске активности. Зато сада сви морамо одговорно дјеловати. Ми смо направили инвентуру за прошлу годину и задужит ћемо се да затворимо дефицит, а дио новца обезбиједит ћемо и посредством сукцесије имовине бивше СФРЈ. У буџету ФБиХ настао је мањак од 280 милиона КМ, а свеукупне обавезе износе 490 милиона КМ. Коначне бројке по ставкама знат ће се послије израде завршног рачуна – казао је Беванда. Као приоритетне потезе ради одржања ликвидности буџета навео је да се мора коначно успоставити регистар корисника социјалне и свих видова помоћи из буџета.

Немам појма о Силајџићевим кредитима

Беванда истиче да он, као министар финансија ФБиХ, нема појма о било каквим кредитима за банкарски сектор или привреду, које је наводно испословао и договорио члан Предсједништва БиХ Харис Силајџић.

– Током првог мјесеца у буџет ФБиХ уплаћено је свега 80 милиона КМ и то је тренд на који сам упозоравао. Како је дошло до смањења прихода по основу Споразума са ЕУ, мора се што прије усвојити нови закон о акцизама који ће дијелом покрити ове проблеме. Трошење и планирање расхода без покрића мора се зауставити – истакао је Беванда. На питање да ли је за смањење прихода у буџетима ипак кривац и глобална економска криза, министар је потврдно одговорио.