Независне новине: Министарство иностраних послова (МИП) БиХ још није усвојило све подзаконске акте који су неопходни за либерализацију визног режима. На неопходност усвајања правилника о издавању виза, што је обавеза МИП-а, недавно је упозорио и Рафи Грегоријан, вршилац дужности високог представника међународне заједнице у БиХ.

У МИП-у БиХ казали су да је у децембру прошле године усвојен Правилник о издавању Д виза, те да је већ и објављен у "Службеним новинама БиХ". Из Службе за информисање МИП-а јуче нисмо добили одговор зашто се још чека на усвајање подзаконских аката који се односе на остале визе. Ови правилници произилазе из Закона о кретању, боравку странаца и азилу БиХ који је усвојен у мају прошле године и чију пуну проведбу захтјева Европска комисија у свом посљедњем извјештају о напретку БиХ. Једини правилник, који је до сад усвојен у МИП-у, односи се на дугорочне, такозване Д визе, са боравком до 180 дана. У складу са европским стандардима у БиХ се сада могу издавати само четири типа виза, док их је раније било више. Осим Д виза, за које је правилник утврђен, постоје и визе А које се издају на аеродрому или на граници, затим визе Б, односно транзитне визе кроз БиХ и визе Ц које се издају за више улазака до 90 дана.

Према информацијама  из МИП-а, већ дуже вријеме у току је преписка са Министарством безбједности БиХ и Службом за послове са странцима због издавања виза у дипломатско-конзуларним представништвима (ДКП) БиХ. Правилницима морају бити регулисани и остали типови виза, али и надлежности између МИП-а и Министарства безбједности, јер постоји могућност да особе са дугорочним визама поднесе и захтјев за привремени боравак.