Независне новине: Приправници у ФБиХ, због неусклађене законске регулативе и увођења  имовинског цензуса, немају више право на здравствену заштиту. Током 2008. године са евиденција незапослених кантоналних служби за запошљавање посао приправника добило је више од 1.000 особа. Иако су у радном односу, ове особе због Закона о посредовању при запошљавању ФБиХ, од краја прошле године немају право на здравствену заштиту.

Вахид Мухаремовић, директор Служе за запошљавање Кантона Сарајево, каже да су прошле године била склопљена 633 приправничка уговора.

"Раније је била пракса да здравствено осигурање приправници имају посредством кантоналних служби за запошљавање. И то је дефинисано Законом о раду ФБиХ. Послодавац је приправницима плаћао само у  случају повреде на раду или професионалне болести. Са Законом о посредовању при запошљавању ФБиХ приправници не могу остварити здравствену заштиту ни преко служби", истиче Мухаремовић. Објашњава како увођењем имовинског цензуса све особе чија мјесечна примања пролазе 165 КМ, немају право на здравствену заштиту посредством служби за запошљавање.

"Мјесечна примања сваког приправника прелазе суму од 165 КМ. Тако су не властитом кривицом, изгубили право на здравствену заштиту. Два пута, због колизије ових закона, тражили смо објашњење од Министарства за рад и социјалну политику ФБиХ. И оба пута добили смо различита тумачења", каже Мухаремовић. Миралем Шарић, директор Завода за запошљавање ФБиХ, тврди да ће завод посредством кантоналних служби за запошљавање с приправницима склопити анекс уговора о регулисању здравствене заштите до коначног рјешења овог проблема.

"Ако већ нико неће да им помогне, ми ћемо то урадити. Односно, плаћат ћемо им здравствену заштиту", прокоментарисао је Шарић. Прошле године Завод за запошљавање ФБиХ обезбиједио је око два милиона КМ за запошљавање неколико стотина приправника. У Служби за запошљавање Средњобосанског кантона, кажу како је од 1. септембра до 31. децембра прошле године с евиденције запослених посао добило 68 приправника.

"До сада смо ми плаћали здравствено осигурање. Како ће бити од сада и шта ће бити са овим људима, сам Бог зна. Чудно је да покушавамо смањити број незапослених, а истовремено им ускраћујемо основна права", кажу  у СБК. У Министарству за рад и социјалну политику ФБиХ кажу како ће сви приправници поново бити враћени на евиденцију кантоналних служби за запошљавање, које ће им плаћати здравствену заштиту.