Дневни аваз: Почетак примјене нових ентитетских закона о порезу на доходак, посебно федералног, изазвао је низ реакција и жалби, па чак и притужби да су због неусаглашености закона дискриминирани упосленици, прије свега у државној служби.

Службеници из ФБиХ у државним институцијама указали су на то да имају од 80 до 400 КМ мања примања од колега из РС иако раде исти посао. Жале се и радници из РС који раде у ФБиХ сматрајући да су дискриминирани. Жале се и бошњачки повратници у РС који у ФБиХ морају платити порез на плаћу, а немају права на повластице.

Обавијештен ОХР

Помоћник федералног министра финансија Хајрудин Хаџимехановић признаје да има нелогичности и да их треба исправити.

Срамота с породиљама

Министарство финансија БиХ тражит ће и усклађивање плаћања за рад током празника. Наиме, у РС та област је уређена законом, а у ФБиХ није. То значи да упосленици из РС добивају додатне накнаде, а из ФБиХ не добивају. Такођер ће се покушати уредити област за плаће породиљама, јер за упосленице из мањег ентитета то плаћа држава током једне године, те добију и три плаће као помоћ, а у ФБиХ кантони, али само ако имају новца. – Испада као да ми стимулирамо рађање у једном ентитету. Све породиље морају имати иста права – наглашава Касумовић.

– Пошто имамо два неусаглашена закона, предложили смо да се донесу правила о њиховој примјене. Грађани ФБиХ у РС су у истој позицији као и грађани РС у ФБиХ. Вољели бисмо да се та правила што хитније донесу, а то требају урадити ентитетске владе – каже Хаџимехановић.

Према његовим ријечима, већ су обавијестили ОХР и предложили Влади ФБиХ да то ријеши са Владом РС на начин да се за особе из РС примјењује закон тог ентитета, а федерални за грађане ФБиХ, без обзира на то гдје радили. Чак се могу увести и порезне олакшице преко личних одбитака и за особе из РС у ФБиХ и за грађане ФБиХ у РС.

Листа разлика и нелогичности ентитетских прописа огледа се и у чињеници да је порез на доходак у ФБиХ десет, а у РС осам посто. У мањем бх. ентитету се у опорезиви дио рачунају и топли оброк, путни трошкови и остали додаци, а у ФБиХ не рачунају. Према федералним прописима, то ради појединац, а закон из РС подразумијева да то ради послодавац, што је у овом случају држава.

Листа нелогичности

– Упосленици из РС у државним институцијама имат ће већу основицу за пензионо осигурање, па ће бити и већа пензија, без обзира што су радили исти посао као и њихове колеге из ФБиХ, а рјешење може бити и усвајање државног закона о порезу на доходак – каже замјеник министра финансија БиХ Фуад Касумовић.