Независне новине: Интегрисано управљање границама неће бити препрека да БиХ испуни задатке Европске комисије јер су већ бољи контрола и технички услови на државној граници.

Прелази за животиње

Драго Недић, директор Канцеларије за ветеринарство БиХ, казао је да је важна регионална сарадња код управљања границама, те да БиХ према договорима са сусједним земљама треба да редукује број граничних прелаза за животиње и робе животињског поријекла. "Договорено је да ћемо с Хрватском имати два прелаза са санитарно-ветеринарском контролом и то на Дољанима и Градишци, док ће са Србијом једини прелаз бити Рача", казао је Недић.

Нагласио је ово Тарик Садовић, министар безбједности БиХ на јучерашњој конференцији, гдје је презентована  Стратегија интегрисаног управљања границом. Казао је да за проведбу ове стратегије треба обезбиједити 200 милиона КМ.

"Познато је како ствари стоје с нашим буџетима, али очекујемо да ћемо имати потребни новац за проведбу стратегије, те да ће нас подржати Европска комисија и наше пријатељске земље, чије су дипломате учествовале на овој конференцији", рекао је Садовић.

Мијо Крешић, замјеник министра безбједности БиХ, рекао је да је рок за проведбу стратегије пет година, те да очекује како ће бити успостављена контрола државне границе по европским стандардима. Садовић је подсјетио да је недавно основан Центар за анализу ризика, што је Европска комисија подржала с 800.000 евра.

"Простор за овај центар, који је од великог значаја за спречавање прекограничног криминала, обезбиједила је Гранична полиција БиХ, а већ се набавља опрема", казао је Садовић, који је уједно и предсједајући Државне комисије за интегрисано управљање границом.

Додао је да је циљ успоставити контролу граница и затворити их за криминал, а отворити их за безбједан и ефикасан проток људи и робе.