Дневни лист: “Прошло је вријеме високих профита комерцијалних банака у БиХ. С обзиром на економску кризу која се одражава и на нашу земљу, банке би требале преиспитати каматне стопе на кредите”, казао је јучер предсједатељ Вијећа министара БиХ Никола Шпирић. Он је ово изјавио након сједнице Фискалног вијећа БиХ, на којој се разговарало о посљедицама економске кризе, као и могућим мјерама за њихово превладавање.

Смањење дознака и извоза

Фискално вијеће јучер је разговарало о могућим утјецајима глобалне економске кризе на БиХ. Детектиране су оне точке у којима би БиХ могла осјетити утјецај кризе. Према Шпирићевим ријечима, та би се криза највише могле одразити на извознике, као и на смањење дознака бх. држављана из иноземства. Подсјетио је да су те дознаке износиле око 15 посто БДП-а.

Он је најавио да ће представници власти отворити дијалог с представницима банака о овом питању. Према његовим ријечима, будући да БиХ неће истим интензитетом бити захваћена глобалном економском кризом као земље Еуропске уније, онда нема ни разлога да каматне стопе комерцијалних банака буду енормно високе у доносу на земље одакле су мајке-банке. 

“Представницима банака морамо указати на то да је изградња повјерења двосмјеран процес. Сви морамо сносити терет кризе”, истакнуо је предсједатељ Вијећа министара.

Напоменуо је да Вијеће министара не може одређивати висину каматних стопа, јер је њихово формирање слободно, односно о њему одлучују саме банке.

“Не желимо угрозити комерцијално банкарство нити  повјерење грађана у њега, али о тим стварима морамо разговарати”, истакнуо је Шпирић.

Шпирић је казао да су задужене државна и ентитетска влада да од краја мјесеца обаве расправу о овом питању, и да се на идућем састанку разговара о конкретним мјерама, те да се одлучи што је то што ће координирати држава, а што ентитети.

“Тад ћемо говорити о конкретним мјерама и акцијама, да би се изишло из једне опће приче. Владе ентитета дотад требају рећи који су то стратешки извозници са становишта ентитетске економије, да видимо на који начин се ти извозници могу подржати, и да видимо што је са стратешком домаћом економијом”, казао је Шпирић.