Преглед регионалних ЕУ активности у земљама Западног Балкана за 2008/09.г. који је Европска комисија данас објавила, приказује преко 90 конкретних активности и иницијатива у великом броју сектора, које је Европска унија подржала у 2008. години и које су планирани за 2009.г.

Неке од активности које су поменуте су важни кораци ка успостави безвизног режима за земље ЕУ, већи број стипендија за студирање у земљама ЕУ, више подршке цивилном друштву, даља регионална сарадња и интеграција у подручјима као што су транспорт, припремљеност за природне несреће, подршка у рјешавању посљедица међународне финансијске кризе и боља координација велике финансијске подршке коју пружају Европска унија и други међународни донатори.

"Поздрављам напредак којег су земље Западног Балкана постигле током претходне године. Врло сам поносан што је Европска унија том успјеху допринијела конкретним средствима. Знам колико слободно кретање или могућност за студирање у иностранству значи људима у свакодневном животу. Радујем се даљем напретку, пошто ће 2009.г. бити важна година за интеграцију земаља Западног Балкана у Европску унију", изјавио је Oли Рен, европски комесар за проширење.

Дијалог о либерализацији визног режима је започет са свим земљама Западног Балкана у 2008.г. За сваку земљу су припремљене детаљне смјернице са условима. Европска комисија ће процијенити напредак који свака земља постигне и може предложити укидање визног режима током 2009. године, за сваку земљу појединачно, уколико се испуне сви услови. Финансијска и савјетодавна подршка ће бити обезбијеђена за цјелокупни процес.

Одлука да се увећа број стипендија за студенте из земаља Западног Балкана ће почети са примјеном за  академску годину 2009/2010. Годишњи износ од 20 милиона еура ће омогућити стипендије за додатних неколико стотина студената који ће моћи студирати у земљама Европске уније. Више ЕУ програма и агенција се отвара за земље Западног Балкана које омогућавају контакте и сарадњу између научних и образовних институција. Све земље регије сада учествују у Седмом оквирном програму за научноистраживачки рад.

Развој цивилног друштва и дијалог су главни приоритети, који играју кључну улогу у демократском јавном животу и на тај начин доприносе јачању демокрације и помирења. Под новим Инструментом за цивилно друштво, финансирање ће се  скоро утростручити. У области регионалне сарадње има пуно развоја. Новосновано Вијеће за регионалну сарадњу је постало у потпуности оперативно. Зона слободне трговине, основана Централноевропским уговором о слободној трговини (CEFTA) има у потпуности оперативан Секретаријат од септембра 2008. године, који ће давати подршку спровођењу споразума. Ове године, Регионална школа јавне управе (ReSPA) ће се развити у пуноправну школу са сједиштем у Даниловграду (Црна Гора).

Како би се изразила ЕУ солидарност са земљама регије у глобалној економској кризи, Европска комисија је предложила да прошири свој План за економски опоравак Западног Балкана. У том правцу, најмање 120 милиона еура IPA средстава ће бити алоцирано за подршку економске и социјалне консолидације регије, саопштено је из Делегације Европске комисије у БиХ.