Независне новине: Више од 1.000 радника у току јануара у Федерацији БиХ добило је отказ због економске кризе и затражило помоћ од кантоналних служби за запошљавање.

Према подацима Агенције за рад и запошљавање БиХ, у децембру прошле године бироима у цијелој земљи пријавило се око 5.500 отпуштених радника, што је више у односу на претходне мјесеце у 2008. години.

Из кантоналних служби за запошљавање у ФБиХ кажу да је број новопријављених незапослених на евиденције бироа у децембру био у знатном порасту у односу на раније мјесеце. У готово свим кантоналним службама у наредном периоду очекују знатније повећање броја људи који ће остати без посла.

"У просинцу 2008. године имали смо 87 новопријављених особа које су остале без посла и које су оствариле право на накнаду с Бироа. У просинцу 2007. године оваквих особа било је 27. Имали смо повећање за 200 посто. Још немамо података за сијечањ, али је дефинитивно да ћемо имати више од 100 оваквих особа", истакао је Станко Винцетић, статистичар у Служби за запошљавање Посавског кантона.

Више одјављених него пријављених

У Заводу ПИО/МИО ФБиХ кажу да је крајем прошле и почетком ове године било више одјављених него пријављених радника, што никад досад није била пракса. "У Кантону Сарајево у новембру је било 3.620 пријава радника и 2.978 одјава. У децембру је било 2.529 пријава и 3.675 одјава. У прве три седмице јануара регистровали смо 2.752 пријаве и 3.621 одјаву. Било је готово 2.000 одјављених радника у два мјесеца, што говори да смо имали драстичан пад броја упослених", казали су у Заводу. Тврде како одјављивање радника иде на основу одлуке послодавца о престанку радног односа.

Додаје како су све ове особе отказ добиле не својом кривицом, него због економске кризе, како су то навели и послодавци.

"Особе су биле запослене у домаћим подузећима. У наредним мјесецима очекујемо прилив од 50 нових особа, које су биле запослене у једној низоземској фирми, а која је због кризе најавила гашење", каже Винцетић.

У Служби за запошљавање Средњобосанског кантона (СБК) кажу како је у децембру 2008. године број новопријављених за око 50 већи у односу на новембар. Још немају података за јануар, али најављују да ће новопријављених особа бити за 100 одсто више.

"Раднике су, због рецесије, отпустиле домаће фирме које се баве производњом и извозом. Слање радника на чекање најавила нам је и једна словенска фирма. Због наглог повећања броја радника који су остали без посла Служба може доћи у ситуацију да не могне свима исплатити накнаде, на које по закону имају право", рекли су у Служби за запошљавање СБК.

Нихад Пашалић, директор Службе за запошљавање Зеничко-добојског кантона, каже како је и у овом кантону повећан број људи који су добили отказ.

"У децембру смо имали 500 новопријављених радника, док у јануару имамо 500 поднесених захтјева радника за новчану накнаду, а који су остали без посла. Евидентирали смо и 83 радника који су остали без посла, а били су ангажовани у Србији, Хрватској и Црној Гори", наводи Пашалић.

Број особа које су крајем прошле и почетком ове године остале без посла у знатном је порасту и у Унско-санском кантону.

"У децембру смо имали 356 новопријављених особа. Отказ због рецесије добило је 116 особа из предузећа 'Горење-Бира'. Захтјев за накнаду с Бироа у јануару је поднијела 531 особа", истакао је Месуд Мешић, директор Службе УСК.

У сарајевској Служби за запошљавање крајем прошле године забиљежили су повећање броја отпуштених радника. Кажу како је мјесечни просјек новопријављених у 2008. години био 1.778, а да их је у децембру било 2.457, што је за око 40 одсто више од просјека. Двије трећине радника у децембру пријављено је на Биро због прекида радног односа, што је једним дијелом и посљедица економске кризе.

Нафија Ходо, директорица Службе за запошљавање Босанско-подрињског кантона, истакла је како је у октобру 29 радника добило отказ, а у децембру 59.

"Ријеч је о повећању за 40 одсто у односу на претходне мјесеце у 2008. или за 25 одсто у односу на претходне године. Разлог је рецесија и заиста постоји разлог за забринутост", упозорила је она.

У Служби за запошљавање Херцеговачко-неретванског кантона кажу како нису забиљежили драстично повећање броја људи који су остали без посла, док податке из служби Ливањског и Западнохерцеговачког кантона нисмо успјели добити.