Дневни лист: Број грађана који подржава прикључивање БиХ Еуропској унији опао је драстично у односу на раније године. Према подацима Стратегиц маркетинга, који је радио истраживање о тој теми, само 48 посто Босанаца и Херцеговаца  подржава улазак БиХ у ЕУ. Овај податак за Дирекцију за еуропске интеграције и бх. власти требао би  бити забрињавајући, јер се број људи који желе у ЕУ преполовио од 2006., кад је приступање подржавало чак 83 посто грађана БиХ.

Бошњацима највише стало до ЕУ-а

Овај податак дјеломично је потврђен и у анкетама Дирекције за еуропске интеграције, јер је на упит колико је грађанима важно да БиХ постане чланица ЕУ-а, 50 посто њих одговорило потврдно.Анкета је показала и неке занимљиве податке кад су у питању расположења међу појединим народима у БиХ. Тако је, према истраживању Дирекције за еуропске интеграције, Бошњацима највише стало до уласка у Унију, док су Срби најмање заинтересирани за приступање. Да погледи трију народа нису једнаки по свим питањима, а нарочито оним о ЕУ-у, показују и одговори на остала питања, који су углавном потпуно супротни. Највећа разлика у размишљању Срба и Бошњака показала се по питању улоге бх. институција у интеграцијама.

Институције не доприносе интеграцији

У овом истраживању Дирекције осврт је направљен и на улогу и допринос који институције БиХ имају на путу наше државе у Еуропу. Тако је 21 посто грађана наше земље одговорило да ниједна институција у држави не доприноси интеграцији БиХ у ЕУ. Такођер, 24 посто испитаника сматра да је Предсједништво БиХ најзаслужније за пут к ЕУ-у, док је на другом мјесту Вијеће министара БиХ с око 18 посто гласова.

Већина грађана (73 посто) има позитивно или дјеломично позитивно мишљење о ЕУ-у, за 28 посто њих ЕУ значи слободу кретања, док за 23 посто, углавном младих људи, Еуропска унија значи бољу будућност и побољшање економије.

Балканци губе вољу

Да су се народи Балкана заситили само празних прича о Еуропској унији, говоре и чињенице да се драстично смањио број грађана у земаљама окружења који желе у ЕУ. Хрватска је тако са само 26 посто грађана који су за прикључивање Хрватске ЕУ-у највећи противник еуропске обитељи на  Балкану, док су Албанци са 83 посто испитаника за ЕУ највећи поборници Еуропске уније.

Тко је најзаслужнији?

Према проведеном истраживању, 24 посто испитаника сматра да је Предсједништво БиХ најзаслужније за пут к ЕУ-у, док је на другом мјесту Вијеће министра БиХ с око 18 посто гласова.