Влада Републике Српске утврдила је јучер по хитном поступку Приједлог закона о измјени Закона о Републичкој управи, којим се постиже усклађеност овог закона са Законом о општем управном поступку у погледу прописивања могућности за жалбу против првостепених управних аката министарства и самосталне управне организације, јавила је новинска агенција Срна.

У образложењу закона наводи се да се његово доношење по хитном поступку предлаже да би се ускладиле одредбе Закона којим се уређује питање жалби против првостепених управних аката са Законом о општем управном поступку, чиме се обезбјеђује ефикаснији и рационалнији рад у другостепеном управном поступку и избјегавају нејасноће у вођењу поступка.

Чланом 1 предлаже се брисање става 3 и 4 Закона којим је уређено да се по жалби против првостепеног рјешења министарства и самосталне управне организације може изјавити жалба, а по изјављеној жалби одлучује Влада, ако законом није другачије одређено. Предложено рјешење обезбјеђује непосредну примјену Закона о општем управном поступку, члан 212 којим је прописано да се против првостепеног рјешења републичког органа управе или републичке организаије може изјавити жалба само кад је то законом предвиђено, као и у случају када је ријеч о управној ствари и којој је искључен управни спор.У образложењу се додаје да је Програмом рада Владе за 2009. годину предвиђено разматрање и доношење Закона о измјенама и допунама Закона о општем управном поступку, у коме ће се, између осталог, разматрати и уређивати и питања другостепеног управног поступка.