Савјет министара БиХ на данашњој сједници усвојио је, већином гласова, Информацију Дирекције за европске интеграције о одржавању Другог пленарног састанка Праћења процеса реформи (RPM). Састанак ће бити одржан 19. фебруара 2009. године у Бриселу.

Задужене су одговорне институције на државном нивоу да, приликом давања одговора на постављена питања Европске комисије,  усаглашавају активности и воде континуиране консултације с укљученим институцијама на државном и ентитетском нивоу. Одговорне  институције задужене су да Дирекцији за европске интеграције доставе приједлоге одговора на постављена питања Европске комисије, најкасније до 29. јануара 2009. године. Задужене су институције да именују представнике који ће учествовати у раду предстојећег пленарног састанка РПМ-а у Бриселу. Дирекција за европске интеграције треба подузети активности на изради документа за дискусију за RPM састанак те благовремено обавијести институције о свим појединостима у вези с одржавањем састанка.

Савјет министара Босне и Херцеговине размотрио је Приједлог одлуке о формирању Радне групе за провођење јавне расправе о циљном језику/језицима у процесу превођења ацqуис цоммунаутаире и о моделу превођења acquis communautaire у БиХ. Савјет министара, већином гласова, закључило да се,  у року од 10 дана, припреми иновирани приједлог одлуке којом ће у саставу радних група бити избалансирана национална структура, стоји између осталог у саопштењу Службе за информисање Генералног секретаријата Савјета министара.

Усвојен је и сет докумената о оцјени имплементације Мапе пута, као и Информацију о обављеним преговорима с представницима Европске комисије у склопу дијалога о либерализацији визног режима за грађане Босне и Херцеговине.  

Савјет министара је задужио Интерресорну радну групу за либерализацију визног режима да, у координацији са надлежним институцијама у Босни и Херцеговини, у року од 30 дана достави Вијећу министара План активности за провођење препорука из документа Европске комисије. Задужена је Интерресорна радна група да Савјету министара достави Извјештај о раду. Међу активностима које требају предузети институције у БиХ у процесу либерализацији визног режима за бх. грађане су увођење биометријских пасоша,  унапређење сарадње у области граница и сигурности података на основу којих се издају идентификациони документи те успостављање  међуинституционалног  аранжмана за борбу против корупције, као и потребу достављања података Европској комисији о напретку у оснивању седам полицијских структура на државном нивоу.