Независне новине: Власти БиХ још нису усагласиле пројектне идеје за кориштење око 90 милиона еура из претприступних фондова ЕУ (ИПА) за 2009. годину иако готови пројекти треба да буду прослијеђени у Брисел до 26. марта. Потврдили су то национални координатор за ИПА фондове и министар финансија БиХ Драган Вранкић и члан Савјетодавног одбора за ове фондове Зоран Стјепановић.

„Процедура усаглашавања је у току. Према плану Савјета министра БиХ до 16. јануара требали смо да припремимо пројектне идеје које се потом достављају водитељима пројеката с којима се усаглашава коначни приједлог пројекта“, каже Стјепановић.

БиХ већ двије године користи средства из програма помоћи за земље кандидате и потенцијалне кандидате за чланство у ЕУ, а овим новцем могло би  бити финансирано и увођење биометријских пасоша.

„Проблем подјеле новца је посљедица ранијих избора пројеката када су одобрени пројекти који ће се провести на нивоу државе. Очекујемо да ћемо овај однос промијенити у корист ентитета“, истиче Стјепановић.

Вранкић тврди да ће новац бити одобрен за добре и квалитетне пројекте и да је то један критериј.

„Вјерујем да ћемо успјети на вријеме одабрати и ЕК прослиједити пројекте“, рекао је Вранкић.