Независне новине: Вијеће министара БиХ поново ће увести плаћање накнада за чланове комисија, управних и надзорних одбора које формирају институције БиХ. Ово су потврдили предсједавајући Вијећа министара БиХ Никола Шпирић и замјеник министра правде БиХ Срђан Арнаут.

„Били смо увели потпуну реконструкцију плаћања накнада. Али сад имамо проблем с проналаском експерата за рад у одређеним комисијама. Поново ћемо увести плаћање накнаде, али ћемо лимитирати износ који се може зарадити на овај начин“, рекао је Шпирић, подсјетивши како су упосленици државних институција зарађивали по своје двије мјесечне плаће као чланови комисија.

У Нацрту одлуке критеријима за утврђивање накнаде ће се лимитирати износ који могу добити чланови ових тијела или број комисија и одбора у које могу бити именовани.

„Идеја ја да се лимитира износ накнаде или број комисија и одбора у којима нека особа може бити члан. Предложили смо да мјесечна накнада за чланство не може бити већа од двије просјечне плаће у Босни и Херцеговини“, објаснио је Арнаут.

Министарство правде БиХ припремило је Нацрт ове одлуке, али је Вијеће министара, након разматрања, тражило додатна прецизирања и вратило је на дораду. У драфт верзији ове одлуке прецизирано је да ће институције које именују своје представнике у управне, надзорне одборе и комисије преузети обавезу плаћања накнаде за чланство.

Вијеће министара БиХ је прије више од годину укинуло исплату накнада за чланство у комисијама и одборима.