Ослобођење: Иако министар вањских послова Босне и Херцеговине Свен Алкалај оптимистично најављује издавање  биометријских пасоша у првој половини године, то се неће десити, с обзиром да у државном буџету ставка за ове трошкове израде износи – нула марака! Но, кренимо редом.

Издавању првих биометријских пасоша грађанима БиХ предстоји објава међународног тендера за набавку ових путних исправа, који ће се објавити најкасније у марту. Рок за издавање пасоша по мјери стандарда Европске уније утврдило је Вијеће министара крајем прошле године, потврдили су извори Ослобођења из Министарства цивилних послова БиХ.

Муке пред амбасадама

– Тренутно се проводи тендер за набавку апаратуре која ће се користити за израду чипова на биометријским пасошима при Агенцији за идентификационе документе, евиденцију и размјену података (бивши ЦИПС), након чега је планирано да се распише и онај за путне исправе. Ако сви приступе озбиљно овом питању, могуће је да испоштујемо  јунски рок за издавање нових пасоша, истакао је наш суговорник. За набавку опреме агенцији у овогодишњем државном буџету планирано је издавање од 2.710.000 КМ. Иначе, ово је трећи рок до којег би наша земља требала да осигура све предуслове за почетак издавања биометријских путних исправа. Осим Хрватске, којој то либерализација (читај: укидање) виза није  увјет из „Мапе пута“ јер су њени грађани одавно ослобођени мукотрпног чекања у реду пред свјетским амбасадама, БиХ је једина земља западног Балкана која још није отпочела процес издавања биометријских пасоша. Први рок је био октобар 2008., али је пробијен због чекања на усвајање измјена и допуна Закона о путним исправама које су се киселиле у парламентарној процедури скоро пола године.

Шта садржи чип

Наведено је како нови пасош садржи бесконтактни електронски меморијски елемент (чип). У складу с тим уз захтјев за издавање путне исправе подносилац ће бити дужан дати личне биометријске податке који подразумијевају – слику, отисак прста и потпис. Пуне исправе важит ће пет година, а дјеци млађој од седам он ће се издавати на период од три године.

Ни, други рок, март 2009. неће бити испоштован управо због нужности расписивања међународног тендера што је у складу са Законом о јавним набавкама БиХ. Министар вањских послова Свен Алкалај оптимистично најављује прву половину ове године.

– Акциони план предвиђа да се ове године почне са издавањем биометријских путних исправа. Мислим да треба кренути што прије и лично ћу се залагати да први биометријски пасош буде издан у првој половини, а не крајем године, навео је Алкалај, нагласивши како његово министарство ствара услове да дипломатско-конзуларна мрежа почне са израдом биометријских пасоша у иностранству.

– Међутим постоје и друге значајне обавезе, ефикаснија контрола границе, заштита особних података грађана, као и контрола издавања особних докумената. Испуњавање ових обавеза из „Мапе пута“ сигурно ће нам отворити пут ка безвизном режиму са Европском унијом, тврди Алкалај. Сазнања Ослобођења, нажалост, не иду у прилог министровом оптимизму. Упркос наводима у измјенама и допунама Закона о путним исправама БиХ, у буџетима Министарства цивилних послова и надлежне агенције нема финансијске ставке за набавку биометријских путних исправа.

Зарада државних институција од издавања пасоша

2008.  5.500.000 КМ  (БиХ)   1.700.000 (иностранство)

2009.  7.500.000 КМ  (БиХ)   2.200.000 (иностранство)

Без утјехе

У законском акту је наведено како ће се у буџету за текућу годину за набавку 700.000 биометријских путних исправа издвојити 26.739.300 КМ. Наш суговорник из ресорног министарства истакао је како се са Европском комисијом договарала могућност да се из средства претприступне помоћи (IPA) фондова набави одређени контингент тих путних исправа. У буџету државних институција наведена је ставака од 8.000.000 КМ из IPA фондова, али када би се цјелокупан износ усмјерио за набавку нових пасоша, то би било довољно за набавку свега нешто више од 200.000 пасошких књижица.Иако је законским актом предвиђено да ће садашње путне исправе издате до дана почетка примјене његових одредби важити до рока назначеног у пасошу то није никаква утјеха: све амбасаде у БиХ ће одмах по издавању нових пасоша грађанима захтијевати тај документ за добивање виза.

Државне институције зарадиле у прошлој су години од издавања пасоша у БиХ и иностранству 7,2 милиона КМ, а ове године та сума ће износити чак 9,7 милиона КМ.