Дневни аваз: Европска унија очекује да земље западног Балкана, укључујући и БиХ, напредовати у 2009. години свака својим темпом према европском партнерству и процесу стабилизације и придруживања, казао је јучер за „Дневни аваз“ Јиржи Кудела, амбасадор Чешке Републике, поводом почетка предсједавања  Европском унијом.

– Наш главни фокус у вези са БиХ бит ће либерализација визног режима и узајамни контакти. За либерализацију визног режима БиХ мора испунити увјете мапе пута. Ако БиХ одлучи да аплицира за кандидатски статус, бит ће подржана од Чешке Републике као предсједавајуће, на свим нивоима, под увјетом да напредује у испуњавању задатака европског партнерства и процеса стабилизације и придруживања – каже Кудела.Што се тиче питања могућности затварања Уреда високог представника, како каже амбасадор Кудела „као специфичног питања БиХ“, Чешка ће га подржати „ако се испуне сви увјети и гаранције појачања улоге ЕУСР“.

– Чешка је овдје да помогне БиХ у приближавању ЕУ, као што је до сада већ више пута показала, али наша помоћ није безувјетна. БиХ треба показати слогу и труд на путу према ЕУ – наводи Кудела.

Кудела додаје да „БиХ пут према ЕУ мора пријећи јединствена“ те да је „то велики тест за домаће политичаре – да ли су спремни за компромис у интересу заједничког европског пута грађана БиХ“. – Лично сматрам да је ова година идеална за БиХ. Наше и шведско предсједавање ће као један од приоритета имати овај регион, према томе БиХ, као и осталим земљама региона, понуђена је сјајна платформа за презентацију свих резултата и успјеха на путу према ЕУ – каже Кудела.